Virksomheder skal stadig forberede sig på et hard brexit
Foto: Jens Nørgaard Larsen, Ritzau Scanpix

Virksomheder skal stadig forberede sig på et hard brexit

Det er business as usual trods Brexit, men et hard brexit er stadig ikke udelukket.
2. MAR 2020 10.27

Det blev ikke et hard brexit, som mange havde frygtet, da Storbritannien trådte ud af EU og aftalte at gå over i en overgangsperiode. Derfor er det - for nu - business as usual. 

- Jeg kan med ro i stemmen sige, at reglerne for samhandel mellem EU og Storbritannien forbliver uændrede i overgangsperioden. På den front er det business as usual. Det er ingen hemmelighed, at der har været tvivl om konsekvenserne af Brexit, og den tvivl vil vi gerne mane i jorden, så handlen mellem Storbritannien og Danmark fortsat kan foregå smidigt, siger Maren Holm Johansen, handelsdirektør i Toldstyrelsen.

Også hos Fødevarestyrelsen er situationen i ro, skriver Esbjerg Havn. Her var der ellers udsigt til en veterinær grænsekontrol per 1. februar, hvis ikke aftalen var faldet på plads. De planer er nu sat på pause. 

Man kan dog endnu ikke hvile på laurbærerne på Esbjerg Havn, da situationen efter 31. december 2020 fortsat er usikker. 

- Et hårdt Brexit er ikke off the table, desværre. Det kan indtræffe pr. 1. januar 2021, hvis EU og Storbritannien ikke når til enighed om det fremtidige handelsforhold, siger Anna Cecilie de Klauman, kontorchef i Center for Internationalt Samarbejde i Fødevarestyrelsen. 

Toldstyrelsen står derfor klar med vejledning og en Brexit-hotline, ligesom at Dansk Industri har udarbejdet et Brexit toolkit. For selvom det er business as usual for nu, så kan virksomhederne på Esbjerg Havn og resten af Danmark forberede sig på, at alt kan ske, når overgangsperioden udløber. 

esl

Nyhedsbrev