DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Vindmøllefabrik kan erstatte Esbjergværket på Esbjerg Havn
Foto: Esbjerg Havn

Vindmøllefabrik kan erstatte Esbjergværket på Esbjerg Havn

Esbjerg Havn ønsker, at en vindmøllefabrik skal erstatte Esbjergværket, når det lukker i 2023. Det er en unik mulighed, siger havnedirektøren.
24. FEB 2020 10.40

ESBJERG: Når Esbjergværket lukker i 2023, vil Esbjerg Havn reservere området til produktion af vindmøller. Det er en kæmpe mulighed, som er givet til havnen, fortæller havnedirektør Dennis Jul Pedersen. 

- Det er en unik mulighed, når et så stort havneområde bliver ledigt igen på Esbjerg Havn. Det er ikke en mulighed, man får hver dag, fortæller Dennis Jul Pedersen. 

Esbjergværket efterlader nemlig en meget attraktiv plads fri ved havnekajen, når kulkraftværket lukkes ned. Og mens markedet netop går væk fra kulkraft og mod bæredygtige alternativer, er det oplagt, at området skal reserveres til vindmølleproduktion. 

Det er her, det nye marked er, fortæller havedirektøren, hvor Danmark og Europa skal investere stort i vindkraft, og hvor Danmark skal øge sin offshore vindkraft til 100 GW i 2030.

- Der er brug for flere vindmøllefabrikker, end der er i dag. Så gælder det om, at være iblandt dem, der stiller et projekt til rådighed, siger Dennis Jul Pedersen.

- Når vi så har et område, hvor det er mest hensigtsmæssigt at ligge, som bliver ledigt lige ved kajen til et af de hurtigst voksende markeder i Nordsøen, så er det en helt unik mulighed.

Oplæg til investorer og en grøn fremtid
Der er dog ikke lagt op til, at det er MHI Vestas, Siemens Gamesa eller GE Renewables, som skal bygge det nye site. Istedet lægger Esbjerg Havn op til, at en investor skal stå for byggeriet, hvor interesserede kan leje sig ind. 

- Vi vil have en bygningsmasse, som kan bruges til mange forskellige ting. Så efter man har brugt det til produktion i årrække, men at det af en eller anden grund ikke kan bruges til det længere, så ønsker vi ikke at have et så lukrativ område på havnen, som ikke er i brug. Den situation risikerer vi ikke med en investor, siger Dennis Jul Pedersen.

Overgangen fra det kulbaserede Esbjergværk til en vindmøllefabrik understreger blot den mere bæredygtige retning, som Esbjerg Havn er på vej mod. 

- Det er det, der sker, og det er en udvikling, vi skal understøtte. Det hjælper ikke, at man bare snakker, men man skal gøre noget, hvis man har muligheden for det. Det er det, vi gør her i Esbjerg.

  

Tilmeld dig nyhedsbrevet