DK Nyt
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Slæbebåde med pram er klar til at overtage ansvaret for Tyra Øst. Indsejling snart til Frederikshavn.
Foto: Jørgen Nielsen

Til ophugning:
Verdens største skib og Tyra på reden ved Frederikshavn

Pioneering Spirit ankom natten mandag ved Frederikshavn med Tyra-hovedplatformene, der nu skal til ophugning ved genanvendelsesværft.
3. AUG 2020 19.43

af Claus G. Theilgaard

- Den ligger lige derovre!
- Bagved sandbakken dér!

Et par spejder ud over havet fra den ny-anlagte tre kilometer lange nordmole i Frederikshavn efter verdens største konstruktionsskib, Pioneering Spirit.

Skibet syner enormt, selvom det er tæt på horisonten otte kilometer ude. Hun bliver ikke mindre af at have platformen Tyra Øst ombord.

Tyra Øst er omkring 50 meter høj og skal – sammen med senere Tyra Vest – hugges op af Modern American Recycling Services’ (M.A.R.S.) nyanlagte genanvendelsesværft bag molen og sandbakkerne i Frederikshavn.

Gasfeltet Tyra lukkede ned i 2019, og siden har Total arbejdet på en nedtagning af platformen, der synker i takt med produktionen af gas og kondensat.

Lille pram
Mandag eftermiddag og aften blev der arbejdet på at flytte den Tyra Øst over på en pram, der er 'lille' nok til at passere indsejlingen til den gamle søfarts- og værftsby. I løbet af ugen ventes Tyra Vest at gennemføre samme rejse.

Tyra Øst og altså senere Tyra Vest afleveres til Modern American Recycling Services’ heavy lift-område.

Total budgetterer med 21 mia. kr. for den samlede nedtagning og genopbygning af Danmarks største gasfelt. Total forventer, at mere end 95 pct. af platformene fra Nordsøen kan genanvendes.

Pioneering Spirit har i øvrigt plads til 571 personer, og en ballastkapacitet på 700.000 ton.

Omkring midnat ankom fire slæbebåde med Tyra til ophugningskajen i Frederikshavn.

Tilmeld dig nyhedsbrevet