Verdens største olieselskab med største kvartalsoverskud nogensinde
Saudi Aramco er som statsejet oliefirma kilden til meget af Saudi-Arabiens rigdom. (Arkivfoto).
Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Verdens største olieselskab med største kvartalsoverskud nogensinde

Saudi Aramco tjene hundredevis af milliarder i første kvartal. Det statsejede selskab er med til at sikre Saudi-Arabiens rigdom og magtfulde postion i verden.
16. MAJ 2022 15.45

Det er om at holde tungen lige i munden, hvis man arbejder med at holde regnskab i Saudi Aramco. For det vælter ind med penge i det statsejede olieselskab fra Saudi-Arabien. I de første tre måneder af i år tjente Aramco 282 mia. kr. efter skat. Det fremgik af et regnskab søndag.

Det er et af de største overskud nogensinde målt for et firma på så kort tid. Det svarer til, at der tikkede 2,2 millioner kroner ind på kontoen hvert eneste minut i januar, februar og marts.

Olieprisen nåede i starten af i år det højeste niveau i mere end et årti, da Rusland angreb Ukraine og skabte kaos og panik på oliemarkedet. Det giver smerte ved benzinpumpen for bilister verden over, men der er dollartegn i øjnene i Riyadh, den saudiarabiske hovedstad.

Mest værdifulde virksomhed

Saudi Aramco er kongedømmets kronjuvel. Uden olien var der ingen rigdom og dermed ingen magt til ørkenstaten, der styres af Saud-familien.

I 1973 viste saudiaraberne for første gang, at de var en global magtfaktor. Landet indførte olieembargo mod USA og Vesten på grund af støtte til Israel i Oktoberkrigen i 1973. Så lærte Danmark de bilfrie søndage at kende. Siden er forholdet blevet bedre, men Saudi Aramco har fastholdt sin vigtighed for staten. Lige for tiden ruller der særligt store beløb ind på kistebunden.

- Rusland-Ukraine-konflikten har sendt de globale energipriser på himmelflugt, hvilket har givet energiselskaberne stor vækst i både salg og overskud, siger Parth Vala fra konsulentfirmaet Global Data til avisen The Guardian.

Aramco blev således sidste uge verdens mest værdifulde virksomhed efter at have overhalet den amerikanske teknologikæmpe Apple. Den samlede værdi af olieselskabet skal nu måles i størrelsesordenen 18.000 mia. kr.

Det er et enormt tal, der er svært at forstå. Men det er for eksempel mere end ti gange den danske sværvægter Novo Nordisks værdi. Det er også nok til at finansiere hele Danmarks offentlige forbrug i mere end tyve år.

Ingen planer om at skære i produktion

Mens oliefirmaer i den vestlige verden er under pres for at skære ned på produktionen af de fossile brændsler, er strategien hos Saudi Aramco at pumpe endnu mere olie og gas op fra ørkensandet. Den er også billigere at producere end mange andre steder i verden.

- Vi investerer på lang sigt og udvider vores produktion til at møde den forventede vækst i efterspørgslen, siger Aramcos chef, Amin Nasser, i forbindelse med søndagens regnskab.

Så hvis olieprisen holder sig på toppen - som den har gjort gennem foråret - kan der være endnu flere penge på vej i den saudiske kasse.

 • Verdens største olieselskab:
  - Saudi Aramco stammer fra 1933, hvor det blev stiftet som Arabia American Oil Company (Aramco).

  - Det var et joint venture med amerikanske Standard Oil, men i 1970'erne blev det nationaliseret og fuldt statsejet.

  - Selskabet er i dag 98 procent ejet af den saudiarabiske stat efter en børsnotering i 2019.

  - Aramco råder over verdens næsthøjeste reserver: Kun Venezuela har mere olie.

  - Aramco producerede i 2021 9,2 millioner tønder olie om dagen. Selskabet har desuden en stor produktion    af naturgas.

  - Overskuddet var 110 milliarder dollar - 785 milliarder kroner - efter skat.

  - I 2027 er målet at hæve det første tal til 13 millioner, mens gasproduktionen skal øges med 50 procent          inden 2030.

  - Selskabet har knap 70.000 ansatte og har hovedkvarter i Dhahran i det østlige Saudi-Arabien. Aramco har    også forskellig olievirksomhed i USA, Asien og Europa.

  Kilder: Reuters, BBC, Saudi Aramco.

 

Ritzau