DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Vejen til grøn omstilling går gennem internationale samarbejder

Et samarbejde med to udenlandske ph.d.-studerende er et godt eksempel på, hvad der skal til for at nå i mål med den grønne omstilling. Samarbejdet er både en fordel for Esbjerg Havn og en anerkendelse af deres arbejde.
16. MAR 2021 13.43

Esbjerg Havn har for nyligt indgået nye samarbejdsaftaler med to ph.d.-studerende, som skal arbejde med den bæredygtige omstilling og tage grønne erfaringer med sig fra Esbjerg.

De to ph.d.-studerende er gode eksempler på, hvad der skal til, hvis vi skal nå i mål med de 300 GW inden 2050, mener Gareth Powell, seniorlektor ved Newcastle University.

- Hvis vi ikke formår at forske internationalt, så kan vi slet ikke nå de ambitiøse mål i den grønne omstilling, siger han.

Gareth Power er vejleder for den ene af de to ph.d.er, Laura Ginn, og ifølge ham går alt for meget ekspertise tabt, når forskning kun foregår inden for landegrænserne. Derfor er det globale udsyn helt afgørende. Især når det kommer til den grønne omstilling, kan styrken ved samarbejdet tydeligt ses, fordi den grønne omstilling kræver nye ideer og banebrydende forskning.

Ved at samarbejde og vidensdele på tværs af landegrænser kan hele verdens ekspertise udnyttes. Og det er nødvendigt. Ikke mindst når man skal 12-doble sin havvindskapacitet i løbet af en kort årrække.

Byer, havne og nationer er i gang med og skal fortsætte med at lære af hinanden for at finde ud af, hvad der fungerer og er effektivt.

- Der er ingen, der har en endegyldig plan for, hvordan vi kommer i mål. Alle eksperimenterer. Det er især tydeligt, når man ser på, hvad der sker lokalt. For eksempel i Esbjerg. Der sker mange ting meget hurtigt, og det er vigtigt, at vi lærer fra hinanden. Og som universiteter er vi vigtige facilitatorer i den sammenhæng, siger Gareth Powells.

Havnedirektør Dennis Jul Pedersen er glad for, at verden har fået øjnene op for Danmark og Esbjergs gode arbejde. Den holdning deler Jesper Bank, salgsdirektør for Esbjerg Havn. Han skal også være med til at hjælpe Laura Ginn med sit arbejde. 

- Vi har voldsomt travlt, hvis vi skal nå de ambitiøse mål med den grønne omstilling. Og der er et gensidigt behov for løsninger. Derfor synes vi på Esbjerg Havn, at det er naturligt, at vi hjælper med at gøre vejen kortere, ved som virksomhed at samarbejde og have dialog med universiteter, siger han. 

esl

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet