Vattenfall: Kemien med havnen er afsindig vigtig
Det skaber gode job i de lokale havne, når eksempelvis Vattenfall skal vælge servicehavn.
Foto: Vattenfall

Vattenfall: Kemien med havnen er afsindig vigtig

For Vattenfall handler det om teknik, fleksibilitet og kemi, når de skal vælge servicehavn til deres havvindmølleparker og oplever stor interesse blandt de små og mellemstore havne for at samarbejde.

Når Vattenfall overvejer at slå sig ned på en havn, er der mange faktorer, der spiller ind i overvejelserne. Et er de tekniske specifikationer, som er nødvendigheder, et andet er kemi og samarbejdsviljen ude på havnene. 

- Er det en havn, direktion og kommune som er fleksibel? Eller er det en kommune, som ikke har lyst til at flytte sig så meget og sidder fast i gamle vaner? For os er det afsindig vigtigt, at der er fleksibilitet og god kemi, og at man har modet til at investere sammen med os i fremtiden, siger Kristian Sorgenfri, Roadmap Director for Operation and Maintenance hos Vattenfall.

Vattenfall har opført danmarks største havvindmøllepark ved Horns Rev 3 og skal opføre Vesterhav Nord og Vesterhav Syd mellem Ringkøbing og Nissum fjorde, ligesom man står bag Kriegers Flak, som kommer til at blive danmarks største vindmøllepark.

Selvom Vattenfall har stor erfaring, er man klar over, at der er mange ubekendte i arbejdet med havvindmølleparker, hvilket kræver fleksibilitet. 

Win-win situation

- Vi udvikler og køber ny teknologi, som vi sætter 30-40 kilometer ud på vandet. Vi har selvfølgelig en god idé om, hvordan det skal udvikle sig, og hvordan anlæggene skal vedligeholdes gennem hele møllernes levetid, men det er ny teknologi. Vi ved, at især teknologien omkring serviceringen af vindmøllerne formentlig vil nå at ændre sig. Det betyder, at kravene til havnene hele tiden ændre sig. 

- Det er derfor utroligt vigtigt, at det er en fleksibel tilgang, hvor man ikke er bundet af traditioner, siger Kristian Sorgenfri. 

Når Vattenfall kommer på besøg i de lokale havne, er det med en potentielt meget spændende pakke for havnene. Som servicehavn er der hurtigt 25-30 job, som bliver i havnen i hele vindmøllernes levetid på godt 25 år. 

- Vi oplever en kæmpe stor appetit blandt særligt de små og mellemstore havne, men også fra kommunerne, som meget gerne vil være med, siger Kristian Sorgenfri. 

Det er altså en win-win situation mellem kommunen, havnen og havvindmølleparkernes udviklere. Et samarbejde, som kan skabe liv i lokalsamfundet. 

- Man skal se på den samlede pakke i stedet for at regne i kroner og øre og se det som et kraftcenter til udvikling af lokalsamfundet, siger Kristian Sorgenfri.

Nyhedsbrev