DK Nyt
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Umage alliance går sammen om ønske for en CO2-afgift

Kraka, Cepos, Danmarks Naturfredningsforening, SMVdanmark og Concito går sammen i Alliancen for en CO2-afgift.
24. JUN 2020 9.32

Regeringen indgik natten til mandag en bred aftale for en klimaaftale, men en række svære beslutninger blev skubbet til efteråret. Det gælder blandt andet en grøn skattereform, der er blevet annonceret, hvor en CO2-afgift skal på det politiske tegnebræt.

Nu bakker en umage alliance bestående af Kraka, Cepos, Danmarks Naturfredningsforening, SMVdanmark og Concito op om netop ønsket om en CO2-afgift. 

I et åbent brev opfordrer Alliancen for en CO2-afgift regeringen til at indføre en afgift, som 'det billigste og mest effektive redskab til CO2-reduktion' og som sender 'et klart og let forståeligt prissignal til forbrugerne og virksomhederne'.

- Med den her nye alliance af tænketanke, erhvervsorganisationer og grønne organisationer håber vi at kunne overbevise regeringen om, at det vil være et klimapolitisk selvmål, at lægge det mest effektive klimaværktøj i graven, udtaler Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening

- En generel CO2-afgift et helt afgørende instrument i værktøjskassen, som vi ikke har samfundsøkonomisk råd tid at ignorere. En CO2-afgift står ikke alene, men det er et helt centralt økonomisk virkemiddel, som vi nu ser en samlet økonomisk fagkundskab bakke op om, og som regeringen bør lytte til, tilføjer Jarl Krausing, International chef i Concito. 

Den billigste løsning

Det er ikke blot de grønne organisationer, som kræver en CO2-afgift. Også de erhvervsorienterede organisationer som Cepos og SMVdanmark støtter også op om afgifterne.

- Med 70 pct.-målet har vi kastet os ud i en meget dyr dansk enegang, som risikerer kun at få en yderst begrænset global klimaeffekt. Men hvis politikerne insisterer på 70 pct., er en generel CO2-afgift det absolut billigste middel. Kan man ikke lide konsekvenserne af en afgift, er det 70 pct.-målet, der er problemet – ikke afgiften, siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos. 

- Vi går generelt ikke ind for flere afgifter for dansk erhvervsliv, men vi mener, at en generel CO2-afgift er vejen til at nå 70 pct. målsætningen. Det er den mest omkostningseffektive og billigste måde at sikre den rette omstilling af det danske samfund, siger Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark. 

Det er dog ikke betingelsesløst, at organisationerne støtter en afgift. Det er også vigtigt, hvordan sådan en en afgift vil blive udformet.  

- Vi støtter denne alliance, men en generel CO2-afgift kræver også en grundig revision af den måde, vi tænker klimapolitik i dag, siger Otto Brøns-Petersen. 

esl

 

 
  

Tilmeld dig nyhedsbrevet