DK Nyt
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Trods kritik vil klimaminister ikke ændre udskældt certifikat-system

Klimaminister Dan Jørgensen vil ikke tage et opgør med de såkaldte oprindelsesgarantier, der giver virksomheder mulighed for at sminke deres profil grønnere.
22. JAN 2021 13.18

Klimaminister Dan Jørgensen vil ikke ændre det danske certifikat-system for grøn strøm, som giver virksomheder mulighed for at købe sig tættere på CO2-neutralitet.

Flere eksperter kalder ellers lejligheden for oplagt, når Danmark snart skal implementere et nyt EU-direktiv i dansk lovgivning. Det skriver Finans.dk

Mange danske virksomheder har benyttet sig af muligheden i det danske certifikat-system for at købe såkaldte oprindelsesgarantier. Det har de gjort for at kunne kalde sig CO2-neutrale eller skilte med, at de anvender eller snart anvender 100 pct. grøn strøm. Det gælder blandet andet virksomhederne: Telia, Danske Bank, Novo Nordisk og Carlsberg, og det er den praksis, som flere eksperter kritiserer. 

- Det hænger simpelthen ikke sammen, at virksomheder kan bryste sig af at være grønne, fordi de køber vindmøllestrøm, som i forvejen er finansieret af elkunderne via PSO-afgiften. Man gør jo dette for at få fremmet den vedvarende energi, men det virker overhovedet ikke, siger Brian Vad Mathiesen, professor på Aalborg Universitet til Finans.dk.

I praksis betyder systemet lige nu, at i mens fx Danske Bank kan skilte med, at deres strøm er grøn. Så har Danske Banks investering ikke resulteret i eksempelvis nye vindmøller. Derfor vil andre forbrugere, der ikke har købt opridelsesgarantier, principielt bruge mere sort strøm. 

EU-direktiv åbner for anden mulighed

EU-direktivet skitserer en model, hvor virksomheder kun købe sig til grøn strøm fra energiprojekter, som klarer sig uden statsstøtte.

Det gør, at de firmaer, der gerne vil bryste sig af at være grønne, rent faktisk bidrager til opførelsen af nye vindmøller og solceller. Det er en model, man allerede i dag benytter i Tyskland.

Til TV2.dk fortæller Danske Banks chef for bæredygtighedsstrategi, Kristina Sjøberg Øgaard, at banken overvejer direkte køb af strøm fra nye grønne energikilder.

- Det er relevant at diskutere, hvor meget vores køb af grønne energicertifikater er med til at fremme videre udbygning af vedvarende energi, men vi har indtil videre valgt at gøre brug af den etablerede metode, der er på markedet, siger hun. 

Kritikken vinder dog ikke genklang hos klimaminister Dan Jørgensen

- Det er hensigtsmæssigt at sikre stabile rammevilkår og fortsætte det nuværende system, hvor der tildeles oprindelsesgarantier til al vedvarende energiproduktion – støttet eller ej. Systemet bidrager med privat finansiering af de samlede indtægter for VE-producenter, hvorved der potentielt er mulighed for, at en fortsat VE-udbygning kan ske med et lavere statsligt tilskud, skriver han i et svar til finans.dk.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet