Total fører an, men ingen olieselskaberne lever op til temperaturmål
Flere af verdens førende olie- og gasselskaber har sat nye klimamål, men det er kun de færreste, der lever op til Parisaftalen.
Foto: Laurent Zylberman, Graphix Images, Total

Parisaftalen:
Total fører an, men ingen olieselskaberne lever op til temperaturmål

En ny rapport fra Transition Pathway Initiative har gennemgået verdens førende olieselskabers klimastrategi. Fem selskaber lever op til Parisaftalen, men ingen lever op til at holde temperaturstigninger på kun to grader. Total er på rette vej.
8. OKT 2020 9.02

Verdens olie- og gasselskaber har en efter en præsenteret stortanlagte klimamål og strategier. Men ifølge en analyse af britiske Tranisition Pathway Initiative (TPI) er ambitionerne langt fra nok. 

TPI har gennemgået klimastrategierne for 59 af verdens førende producenter for fossile brændstoffer, og ifølge TPI er det blot syv af disse virksomheder, som har sat klimamål, der lever op til målsætningerne fra Parisaftalen fra 2015. 

Det gælder fem olie- og gasselskaber og to kulproducenter, som tæller Glencore, Anglo American, Shell, Repsol, Total, Eni og Equinor, der alle er europæiske.

Selvom de syv selskaber lever op til Parisaftalen, leverer ingen af selskaberne dog tilstrækkelige reduktionsmål for at undgå, at de globale temperaturstigninger overstiger to grader, som af mange ses som et kritisk punkt i den globale opvarmning. Ifølge FN vil Parisaftalen, hvis målsætningerne overholdes, resultere i en 3,2 graders temperaturstigning. 

TPI fremhæver i sin rapport, at blot tre selskaber, Shell, Total og Eni, er på vej mod at leve op til kravene for at hold temperaturstigningerne på to grader, men at der fortsat er lang vej for at nå dertil. 

- Der har været en del bevægelse, hvor syv europæiske selskaber nu lever op til Parisaftalen, og Shell, Total og Eni er tæt på at leve op til målet om maksimalt to graders temperatur stigning. Men de amerikanske fossile producenter mangler fortat at gå i gang med at reducere deres udledning, og der er et stort hul op til de europæiske producenter, siger Adam Matthews, der er en af initiativtagerne bag TPI. 

- Der er lovende tegn på fremskridt, særligt med flere europæiske olie- og gasselskaber, som sætter 'net zero'-målsætninger og retter deres strategi i forhold til Parisaftalen. Nøglen er nu at forvandle disse ambitioner til handling, der reflekteres i investeringsplanerne, siger Bill Hartnett, der er direktør for ESG-investeringer ved Aberdeen Standard Investments.

esl
 

Nyhedsbrev