DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Topleder i russisk oliegigant forudser mangel på olie
Igor Setjin, som er topchef i den russiske oliegigant Rosneft, siger lørdag, at verden står over for akut mangel på olie på lang sigt på grund af underinvesteringer i sektoren, hvor man har fokus på alternativ energi, mens efterspørgslen på olie tager stadigt mere til.
Foto: Mikhail Klimentyev, Ritzau Scanpix

Topleder i russisk oliegigant forudser mangel på olie

Leder i Ruslands olieindustri forudser mangel på olie på lang sigt på grund af underinvesteringer i sektoren.
7. JUN 2021 8.11

Verden står over for akut mangel på olie på lang sigt. Det siger Igor Setjin, som er topchef i den russiske oliegigant Rosneft, lørdag.

Det skyldes for lidt investering i sektoren, hvor man har fokus på alternativ energi, mens efterspørgslen på olie tager stadigt mere til.

- Den langsigtede stabilitet i olieforsyningen er i fare på grund af underinvestering, siger Setjin.

En af grundene til, at der ifølge oliechefen ikke bliver investeret nok, er, at energiselskaberne bruger for mange penge på at købe egne aktier tilbage og udbetale udbytter til aktionærerne.

Formentlig vil manglen på olie kunne mærkes i andet halvår i år, tilføjer han.

Rusland, som er stærkt afhængigt af indtægter fra salg af olie og gas, har lovet at reducere udslip af drivhusgasser. Men det er langt bagefter mange andre lande i udviklingen af nye energikilder som sol, vind og brint.

Det har fået regeringen til at indføre lempeligere skatteforhold og statsstøtte til selskaber, der bidrager til den grønne omstilling.

Men det vil ifølge Setjin lægge pres på de statslige budgetter og føre til, at alternativ energi bliver dyr.

Rosneft er verdens næststørste olieproducerende selskab efter Saudi Aramco. Det producerer over fire mio. tønder olie dagligt.

Setjin er en af præsident Vladimir Putins nære allierede.

Ritzau/Reuters

Tilmeld dig nyhedsbrevet