dknyt
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Storbritanniens eget CO2-kvotesystem kommer godt fra start

I takt med at Storbritannien har meldt sig ud af EU, har det også betydet, at man skal have sit eget CO2-kvotesystem. Priserne starter over EU-niveau.
20. MAJ 2021 12.41

Brexit har været enden på mange samarbejder, men Storbritanniens udtræden af EU har også har givet mange nye begyndelser. En af de nye begyndelser er fx Storbritanniens nye CO2-kvotesystem, eftersom Storbritannien ikke længere vil være en del af EU's kvotesystem.  

Storbritanniens Emissions Trading Scheme (ETS) trådte i kraft i midten af ugen, hvor kvoteprisen for at udlede et ton CO2 nåede på åbningsdagen over 50 britiske pund, svarende til 430 kr. Ifølge Reuters endte dagen på 45 pund, svarende til 390 kr.

Dermed har det britiske ETS lagt sig på et niveau over det europæiske ETS-system. Her blev kvoterne for december handlet til knap 50 euro per ton CO2, svarende til 370 kr. 

De første handler tyder på, at der er tillid til systemet, fortæller analytiker ved Refinitiv Hege Fjellheim, som ellers havde frygtet store prisudsving. 

Kvotepriserne kan have en afgørende betydning for, hvor eksempelvis britiske selskaber skal købe energi. Hvis kvotepriserne i Storbritannien skyder i vejret, kan det betyde, at britiske selskaber kan købe fossil energi i Europa, vurderer ICIS analytiker Sebastian Rilling. 

Kvotepriserne i EU er faldet cirka ti pct. i den seneste uge, hvilket kan kobles sammen med lanceringen af den britiske kvotebørs. 

Storbrtitanniens og EU's ETS-systemer er i de store træk ens, men har også en række forskelle som fx i minimumspris på 22 pund på den britiske børs. EU og Storbritannien har aftalt, at man på et senere tidspunkt skal forsøge at koble de to systemer sammen, men forhandlinger er endnu ikke begyndt.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet