DK Nyt
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Storbritannien tilbyder bedste forudsætninger for afkast på offshore-felter

Storbritannien, Kuwait, Canada tilbyder ifølge analysefirmaet Rystad Energy operatørerne de bedste afkastmuligheder fra store offshore-felter.
25. JAN 2021 14.26

2020 var et hårdt år for offshoreindustrien og investeringerne i offshoreprojekter faldt ifølge analysefirmaet Rystad Energy til 269 mia. kr. (44 mia. USD) mod 605 mia. kr. (99 mia. USD) i 2019.

Investeringerne forventes dog at stige igen de næste år til 342 mia. kr. (56 mia. USD) i 2021 og helt op til 800 mia. kr. (131 mia. USD) i 2023. Corona-krisen har dog ifølge Rystad Energy gjort selskaberne endnu mere fokuseret på udgifter og profitmargener. 

Derfor har Rystad regnet på, hvilke lande der giver de største indtægter per tønde set fra operatørernes perspektiv. Som forudsætning for udregningen er taget et projekt med samme karakteristika som Johan Castberg feltet i Norge. Derudover er statslige olieselskabers mulige afkast i hjemlandet ikke med i beregningerne. 

Rystad er kommet frem til, at det er i Storbritannien, at større olieprojekter potentielt giver det højeste afkast efter skatter med en net present value (NPV) på 11,1 USD per tønde ved en oliepris 70 USD. På andenpladsen følger Kuwait med et afkast på 11 USD per tønde og Canada med 8,9 USD per tønde. Til sammenligning vil NPV'en for et ikke statsligt selskab i Norge ifølge Rystads udregninger kun være på 3,9 USD per tønde. 

Rystad peger dog på faktorer som kan være attraktive for operatørerne end en høj NPV. Eksempelvis er risikoen i Norge ved udforskning lavere, da staten dækker nogle af omkostningerne for uegnede brønde.  

Ligeledes har Norge også den næstlaveste breakeven pris per tønde olie, kun overgået af Storbritannien. Det skyldes, at begge lande kun kræver skatter på projekter, der giver overskud.  

amp

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet