DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Skatteminister: Tiden er ikke moden til CO2-afgift lige nu

Regeringen præsenterer i dag, mandag, det første af tre udspil til en grøn skattereform, men en CO2-afgift mangler.
23. NOV 2020 9.30

Støttepartierne efterspørger den. Klimarådet har anbefalet den. Men tiden er ikke moden til en ensartet CO2-afgift lige nu. Det siger skatteminister Morten Bødskov (S), der på vegne af regeringen mandag præsenterer et udspil til en grøn skattereform. Udspillet indeholder ikke en CO2-afgift.

- Det har den simple forklaring, at ingen aner, hvordan man eksempelvis skal CO2-beskatte dansk landbrug og andre dele af vores erhverv og industri. Det har vi aftalt i Folketinget, at vi nu undersøger nærmere. Det vi lægger op til nu, er det, vi kan gøre nu og her, siger Bødskov.

En grøn skattereform skal komme i tre faser. Regeringen vil mandag præsentere det, den mener hører til i første fase. Fase to kommer i 2022, siger Bødskov, og fase tre derefter.

Målet er, at en grøn skattereform skal bidrage til målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 pct. i 2030 i forhold til niveauet i 1990.

- Vi præsenterer en ambitiøs grøn kickstart af dansk økonomi, som sikrer, at vi skaber flere arbejdspladser og tager de første skridt i retningen af mere grøn omstilling af det danske samfund, siger Bødskov om regeringens udspil til en fase et af en grøn skattereform.

Hævet energiafgift

Blandt andet står erhvervslivet over for højere afgifter. Men erhvervslivets grønne omstilling får med udspillet økonomisk hjælp til nye investeringer for i alt 4,5 mia. kr. fra 2021 til 2025. Afgifterne vil i samme periode samlet stige med 715 mio. kr.

Regeringen vil desuden hæve energiafgiften, så der opnås en CO2-reduktion på 0,5 mio. ton i 2025. Skal målet i 2030 nås, skal der findes tiltag, der reducerer udledningen med yderligere 16 millioner ton.

Støttepartierne Enhedslisten, SF og De Radikale siger i kor, at det uambitiøst, at der mangler en CO2-afgift.

- Andre har andre synspunkter. Dem må de fremlægge i forhandlingerne, og så må de pege på, hvordan de mener, at vi skal nå de mål, som vi i fællesskab har sat os.

- Jeg ser frem til at høre, hvilke konsekvenser deres udspil vil have for vækst og beskæftigelse og grøn omstilling i Danmark, siger Bødskov.


Ritzau

Tilmeld dig nyhedsbrevet