DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Shell taber historisk klimaretssag i Holland
Donald Pols, direktør for den hollandske ngo Milieudefensie, fejrer den historiske dom mod Shell.
Foto: Remko De Waal, EPA, Ritzau Scanpix

Shell taber historisk klimaretssag i Holland

Oliegiganten Shell er blevet beordret til at sænke sin udledning af drivhusgasser med 45 pct. inden 2030. Amerikanske Chevron og ExxonMobil taber ligeledes til klimaaktivister på generalforsamlinger.
26. MAJ 2021 20.44

Oliegiganten Shell har onsdag tabt en stor klimaretssag i Holland, hvor selskabet er blevet beordret til at sænke dets udledning af drivhusgasser markant.

Shell skal dermed sænke sin udledning af drivhusgasser med 45 pct. i forhold til niveauet sidste år. Det nye krav skal indfris på globalt plan.

Kravet om 45 pct. reduktion i udledningerne er markant højere end de 20 pct., Shell selv har sat sig som mål for 2030 sammenlignet med udledningerne i 2016.

Mellemfolkeligt Samvirke er en del af den internationale føderation ActionAid, der var en af de syv organisationer, som førte sagen, og derfor var der også optimisme at spore hos Oliver de Mylius.

- Der er ikke nogen tvivl om, at afgørelsen i sagen er banebrydende. Det er jo første gang i historien, at en domstol har holdt en virksomhed til ansvar for deres bidrag til klimakrisen.

- Og over hele verden vil det komme til at sende et signal.

Han understreger dog også, at Holland har noget helt særlig lovgivning, der gør, at man også tidligere har set landet være banebrydende på klimaområdet.

- Hvordan det så vil blive brugt i forbindelse med forskellige landes lovgivning, det må tiden vise, lyder det.

17.000 borgere bag søgsmål

Sagen blev ført i Holland, fordi Shell har hovedkvarter her.

Ud over de syv organisationer var 17.000 hollandske borgere også en del af søgsmålet. Sagsøgerne mente, at Shell krænkede deres grundlæggende rettigheder, når det fortsætter med at investere i fossile brændstoffer.

Oliver de Mylius, Kklimakoordinator i Mellemfolkeligt Samvirke, håber, at retssagen kan komme til at skabe ringe i vandet.

- Jeg håber, at retssagen kan få andre store energiselskaber til at rette ind af sig selv, siger han.

- Retssagen kommer til at skabe præcedens for, at andre energiselskaber i fremtiden kan blive retsforfulgt, hvis deres klimamål ikke er optimistiske nok.

Stor dag for klimaaktivister

Det er dog ikke kun i Holland, at klimaaktivister kan fejre en sejr. Også i USA har klimasagen vundet to store sejre i henholdsvis Chevron og ExxonMobil på deres respektive generalforsamlinger.

Hos ExxonMobil formåede aktivistiske kandidater at erobre to pladser i den amerikanske oliegigants bestyrelse, efter at den aktivistisk investeringsfond Engine 1 nominerede tre aktivister til bestyrelsen. 

Ifølge the guardian besluttede ExxonMobils næststørste investor BlackRock at støtte Engine 1's kandidater, hvorefter to af aktivisterne blev valgt ind i bestyrelsen. 

På samme dag blev bestyrelsen for en anden af USA's oliegiganter Chevron overrasket, da 61 pct. af aktionærne ved generalforsamlingen valgte at stemme for en alternativ klimaplan fremsat af hollandske aktivister. 

Ritzau/esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet