dknyt
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Shell appellerer klimadom
- Vi appellerer, fordi en dom over en enkelt virksomhed ikke er effektiv, siger Shells administrerende direktør, Ben van Beurden.
Foto: Benoit Tessier, Reuters/Ritzau Scanpix

Shell appellerer klimadom

Shell appellerer historisk dom i retsag, hvor selskabet blev pålagt at reducere sin udledning af drivhusgasser med 45 pct. inden 2030.
21. JUL 2021 10.45

Oliegiganten Shell tabte i maj en stor klimaretssag i Holland, hvor selskabet er blevet beordret til at sænke dets udledning af drivhusgasser med 45 pct. i forhold til 2019-niveauet.

Kravet om 45 pct. reduktion i udledningerne er markant højere end de 20 pct., Shell selv har sat sig som mål for 2030 sammenlignet med udledningerne i 2016.

Men nu har Shell valgt at appellere dommen.

- Vi er enige i, at der er behov for hurtig handling, og vi vil fremskynde vores overgang til at blive udledning neutral, siger Shells administrerende direktør, Ben van Beurden og fortsætter:

- Men vi appellerer, fordi en dom over en enkelt virksomhed ikke er effektiv. Det, der er nødvendigt, er klare, ambitiøse politikker, der vil drive grundlæggende forandringer  på tværs af hele energisystemet. Klimaforandringer er en udfordring, der kræver hurtig handling og en tilgang, der er global, og tilskynder til koordinering mellem alle parter, siger han.

Olieselskabet giver også som årsag til appellen, at selskabet i april fremlagde sin såkaldt "Powering Progress"- strategi, en strategi som ifølge Shell ikke har været en del af rettens overvejelser, da høringerne i sagen blev foretaget i månederne før strategien blev præsenteret.

17.000 bag søgsmål

Mellemfolkeligt Samvirke er en del af den internationale føderation ActionAid, der var en af de syv organisationer der sammen med 17.000 hollandske borgere var en del af søgsmålet, som Shell tabte.

Sagsøgerne mente, at Shell krænkede deres grundlæggende rettigheder, når det fortsætter med at investere i fossile brændstoffer.

- Der er ikke nogen tvivl om, at afgørelsen i sagen er banebrydende. Det er jo første gang i historien, at en domstol har holdt en virksomhed til ansvar for deres bidrag til klimakrisen, udtalte Oliver de Mylius, der er klimakoordinator i Mellemfolkeligt Samvirke, da den oprindelige dom faldt i maj.

  

Tilmeld dig nyhedsbrevet