DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Russisk forgiftning kan få konsekvenser for Nord Stream 2

Tysk udenrigsminister åbner op for, at forgiftningen af den russiske Putin-kritiker Alexei Navalny kan få konsekvenser for den store Nord Stream-gasledning. Angela Merkel er klar til at bakke op.
9. SEP 2020 15.26

Det er uklart, hvad der helt præcist skete med den russiske Putin-kritiker Aleksej Navalnyj, der d. 20 august pludselig blev kritisk syg, efter at have drukket en kop te i en russisk lufthavn. 

Aleksej Navalnyj blev efterfølgende fløjet til et hospital i Tyskland. Her var konklusionen, at Navalnyj var blevet forgiftet med midlet Novichok, og der blev hurtig spekuleret på, om der var nogen i Rusland, der gerne ville komme systemkritikeren til livs.

Ruslands præsident Valdimir Putin har selv afvist beskyldningerne om, at Rusland skulle have noget med sagena t gøre, men det ser nu ud til, at Tyskland er klar til at skrue bissen på overfor Rusland.

- Jeg håber ikke, at Rusland tvinger os til at ændre vores holdning til Nord Stream 2, sagde den tyske udenrigsminister Heiko Maas for nyligt, som kræver en undersøgelse af, hvad der præcis skete med Navalny, skriver BBC

En talsmand for kansler Angela Merkel bekræftede, at hun bakkede op om sin udenrigsminsiters kommentar, og at man var klar til at genoverveje sin støtte til gasledningen, der skal føre gas fra Rusland til Europa. 

Krav om undersøgelser

Flere lande bakker ligeledes op om uvildige undersøgelser af forløbet, heriblandt USA. USA har tidligere stået klar med sanktioner mod netop Nord Stream 2, som USA frygter vil gøre Europa afhængig af russisk gas.

Tyskland har ved de lejligheder tydeligt bedt USA om at blande sig udenom. Tyskland har ligeledes været en af de ledende aktører for gasledningen, som har krævet investeringer for op mod 60 mia. kr. og som går fra Rusland gennem Østesøen og i land i Tyskland. 

Aleksej Navalnyj er i denne uge kommet til bevidsthed, efter at han var blevet lagt i kunstig koma. Navalny har endnu ikke selv kunne udtale sig, men hans hold har peget på, at det er Putin, der ville af med kritikeren.  

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet