Rusland forsikrer at Nord Stream 2 bliver færdiggjort trods sanktioner
Ifølge Rusland er projektet med at bygge Nord Stream 2 snart færdiggjort.
Foto: Jens Buettner/Ritzau Scanpix

Rusland forsikrer at Nord Stream 2 bliver færdiggjort trods sanktioner

USA har truet med sanktioner, men det vil ikke stoppe fuldførelse af naturgasledning fra Rusland til Tyskland.
15. FEB 2021 8.13

Den omstridte naturgasledning Nord Stream 2, som blandt andet kommer til at løbe i dansk havområde, bliver til noget. Det vil ske, selv om USA har truet Rusland med sanktioner. Det understreger Ruslands vicepremierminister og tidligere energiminister, Alexander Novak, ifølge nyhedsbureauet dpa.

Ledningen skal transportere gas fra Rusland til Tyskland. Novak siger, at 95 pct. af projektet er udført.

- Vi er overbevist om, at det vil blive fuldført uagtet de destruktive handlinger, som vi ser fra USA, som selvfølgelig hæmmer realiseringen af dette projekt, siger Alexander Novak på russisk stats-tv.

Det er cirka en uge siden, at Rusland begyndte at lægge rør i dansk farvand. Arbejdet gik i stå i december 2019, da USA truede med sanktioner.

Arbejdet i dansk farvand syd for Bornholm blev igangsat i februar efter en "vellykket afslutning på havundersøgelser". Det oplyste det russisk-tyske konsortium bag projektet.

Uenighed om intentioner bag projekt

Rusland mener, at projektet er i de bedste interesser for Europa og europæiske virksomheder. USA argumenterer for, at projektet vil gøre Europa for afhængig af russiske energikilder.

Naturgasledningens støttere mener dog, at USA forsøger at underminere projektet for at øge salget af amerikansk flydende gas i Europa.

Kritikere kalder i øjeblikket på at få projektet stoppet, efter at Rusland har fængslet den russiske oppositionsleder, Aleksej Navalnyj.

Kongressen i Washington har tidligere vedtaget, at virksomheder, der hjælper med at afslutte arbejdet, kan straffes. Præsident Joe Bidens nye regering i USA har sagt, den vil afvente situationen, inden den tager en beslutning om sanktioner.

- Vi vil arbejde tæt sammen med vore allierede og partnere for at styrke Europas energisikkerhed og værne mod destruktiv opførsel. Og i dette tilfælde fra Ruslands side, sagde talsmanden for USA's udenrigsministerium, Ned Price, for lidt over en uge siden.

Ritzau

Nyhedsbrev