DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Regeringen vil have Power-to-X-strategi i år

Det er en stor uge for Power-to-X. Først præsenterede CIP Europas største anlæg. Nu vil regeringen følge op med national strategi, men det haster, hvis Danmark ikke skal hægtes af, mener branchen.
26. FEB 2021 8.25

Strategien blev varslet sidste år, men nu slår Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) fast, at der kommer en Power-to-X-strategi fra regeringens side i 2021. 

Bedre sent end aldrig vil nogen nok mene, eftersom flere af vores europæiske naboer allerede har en national strategi på området.

Indtil nu har erhvervslivet ført an, hvor Copenhagen Infrastructure Partners i denne uge præsenterede planer om at opføre euopas største PtX-anlæg i Esbjerg til 7,5 mia. kr. og som skal stå klar i 2026. Tildigere har blandt andre Ørsted og Københavns Lufthavn annonceret planer om at opføre anlæg i Danmark. 

- Vi starter i marts med de første drøftelser med Folketingets partier. Vi er selvfølgelig i gang med analysearbejdet iregeringen og har været det i en rum tid. Jeg kan ikke sige, præcis hvornår den (strategien, red.) skal ligge færdig, men det bliver i år. Jeg kommer ikke til at foruddiskontere for meget, hvad der kommer til at stå i den strategi, vi senere på året skal forhandle. Det er klart, at f.eks. sektorintegration står højt på listen, og vi vil se på, hvad vi fra statens side kan gøre for at sikre det, siger Dan Jørgensen i et interview til Børsen

Det er vigtigt, at der kommer fart på en national strategi, mener flere centrale aktører, hvis ikke Danmark skal falde bagud i kapløbet. 

Brintbranchen har tidligere meldt ud, at et dansk PtX-eventyr vil kunne måle sig med olieeventyret i Nordsøen og kan skabe over 50.000 nye arbejdspladser og en energieksport på op mod 84 mia. kr. årligt.

- Danmark har alle mulighederne, men det kræver, at vi vil det. Der er brug for en ambitiøs national brintstrategi og investeringer, der kan matche de milliardbeløb som bl.a. Tyskland, Frankrig og Spanien pt. investerer i brint, fortalte direktør Tejs Lausten Jensen tidligere i denne uge. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet