DK Nyt
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Regeringen sender havplan i høring

Regeringens havplan vil reservere 30 pct. af Danmarks hav til beskyttede områder.

Regeringen sender per 31. marts sit bud på Danmarks første havplan i høring. Havplanen skal kortlægge, hvordan Danmarks samlede havareal på 105.000 kvadratkilometer skal anvendes i fremtiden.   

Havplanen skal tage højde for bl.a. fiskeri, søtransport, energiindvinding, naturbeskyttelse og rekreative aktiviteter. Fra 31. marts vil der være en seks måneder lang høring, hvor der vil være tid til at diskutere planen og komme med input.

- Jeg er stolt over at kunne præsentere vores udspil til Danmarks første havplan. Vi skal passe på vores natur, og derfor er jeg glad for, at vi med planen reserverer 30 pct. til beskyttede områder, samtidig med at vi sætter skub på den grønne dagsorden med kommende energiøer og havvindmølleparker. Med planen giver vi en forudsigelighed, så både borgere, myndigheder og virksomheder kan anvende de danske farvande optimalt, siger Erhvervsminister Simon Kollerup (S). 

Planen vil blandt andet udvide antallet af beskyttede områder. 19 nye områder i havet omkring Danmark bliver således nu beskyttet, så Danmark går fra ca. 19 procent beskyttelse på havet til med de nye områder at beskytte ca. 30 procent.

DN savner større ambitioner

Planen vil også indeholde områder i Nordsøen og den centrale Østersø bliver, der for første gang udpeget havområder i Danmark med streng beskyttelse. De strengt beskyttede områder vil udgøre 4,1 pct. af Danmarks havområder, og her vil være et totalt forbud mod erhverv.

Danmarks Naturfredningsforening er dog ikke imponeret over udspillet, der ikke lever op til EU's biodiversitetsstrategi har en målsætning om 10 pct. urørt hav.

- Som grønt foregangsland bør det være helt naturligt, at vi som minimum lever op til EU's målsætninger om at sikre en bedre beskyttelse af naturen i havet. Og selvom udspillet vil sikre en markant bedre beskyttelse af havnaturen i Danmark, var det mit håb, at ambitionerne ville være endnu større, når det kommer til udpegningen af områder til urørt hav, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening. 

Sammen med Danmarks Fiskeriforening fremlagde Danmarks Naturfredningsforening i sidste uge et stort fælles udspil til, hvordan Danmark kan leve op til de internationale målsætninger om urørt hav.

Et forslag Dansk Energi var stor modstander af, da det begrænsede muligheden for at opstille havvindmøller

Du kan læse mere om de områder regeringen vil gøre til beskyttede naturområder ved at klikke her. Hele regeringens havplan kan fra høringens start den 31. marts finden på www.havplan.dk.

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet