DK Nyt
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
- Vores altoverskyggende prioritet er at bekæmpe klimaforandringerne, siger De Radikales leder Morten Østergaard.
Foto: Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix

R vil lokke partier ud af busken med delmål for udledning

Der skal indføres et delmål på 54 pct. mindre udledning i 2025 ifølge De Radikale. Andre partier er tavse.
17. AUG 2020 12.36

Klima ventes at blive et af de store emner i det politiske efterår. De Radikale sætter et delmål om at reducere udledning af drivhusgasser med 54 pct. i 2025 i et forsøg på at presse regeringen, der oprindeligt helst var fri for delmål.

Det siger politisk leder Morten Østergaard (R).

- Vores altoverskyggende prioritet er at bekæmpe klimaforandringerne. Vi vil sætte det øverst på dagsordenen i efteråret. Vi skal fastsætte målet for, hvor meget vi med det her folketing og denne regering vil tage på os af ansvar.

- Det helt rimelige er, at vi i første halvdel af dette årti klarer halvdelen af den udfordring, vi har foran os, siger han.

Han henviser dermed til, at et bredt flertal i Folketinget har vedtaget, at Danmark i 2030 skal udlede 70 pct. mindre drivhusgasser.

Da klimaloven blev vedtaget i december 2019, var det partierne i rød blok uden om regeringen, der måtte presse på for overhovedet at få delmål indført.

I de første 30 år siden 1990 skønnes Danmark at have skåret 38 pct. af udslippet. Dermed skal næsten halvdelen af opgaven løses i de næste 10 år.

Mange bud på delmål

Det uafhængige klimaråd foreslog i marts, at reduktionsmålet skal ligge mellem 50 og 54 pct. i 2025.

Ifølge Klimarådets formand, professor Peter Møllgaard, er et 2025-mål vigtigt for at sikre den nødvendige klimahandling på kort sigt.

Støttepartierne samt Alternativet er ligesom Venstre og De Konservative tilhængere af et delmål. Men de er uenige om det konkrete tal.

Det har stået klart i et halvt år, men partierne er endnu ikke gået sammen for at presse regeringen.

- Vi håber bestemt at kunne lave en bred alliance med en række partier om et ambitiøst delmål. Det er en væsentlig prioritering af de ressourcer, vi har til rådighed og den politiske indsats. Så jeg håber på en positiv reaktion, siger Morten Østergaard.

De Konservative kalder Klimarådets anbefaling fornuftig, SF foreslår 52 pct., Enhedslisten foreslår 55 pct. og Alternativet 60 pct.

Regeringen vil ikke forholde sig til et konkret tal.

- Socialdemokratiet bakker op om, at der skal laves et indikativt delmål for 2025, hvilket også er en del af aftalen om klimaloven. Et delmål skal drøftes og besluttes senere på året, skriver klimaordfører Anne Paulin (S) i en kommentar.

Venstre er ikke vendt tilbage på Ritzaus henvendelse om, hvad tallet skal være.

Ritzau

Tilmeld dig nyhedsbrevet