dknyt
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Politisk flertal kræver nu større klimaindsats fra regeringen

Efter Klimarådets kritik vil et flertal uden om regeringen nu afkræve ministeren svar i en hastedebat, tvinge flere klimatiltag igennem og genåbne tidligere indgåede aftaler
26. FEB 2021 10.41

Klimarådets dumpekarakter til den danske klimaindsats får nu et bredt flertal på Christiansborg bestående af regeringens støttepartier, Venstre og De Konservative til at kræve, at S-regeringen omgående øger klimaindsatsen. Det skriver dagbladet Information.

Den nuværende klimapolitik "anskueliggør" ikke, at klimalovens 70-procentsmål i 2030 kan nås, fastslår ekspertorganet Klimarådet i en ny rapport offentliggjort fredag formiddag.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, tager kritikken fra Klimarådet "dybt, dybt alvorligt". 

- Derfor bliver vi nødt til politisk at tvinge Dan Jørgensen og regeringen til at handle nu, siger hun til Information.

Hos Venstre konstaterer klimaordfører Tommy Ahlers, at "Klimarådet har dumpet regeringen".

- Det duer simpelthen ikke. Og nu må de se at komme i gang. Vi vil nu gå til regeringen og forlange, at den store plan for, hvilke aftaler vi skal lave, bliver fremlagt nu, siger han til Information.

Kræver svar fra ministeren

Regeringens støttepartier indkalder nu til en hasteforespørgselsdebat i Folketingssalen, hvor de vil afkræve klimaminister Dan Jørgensen svar på, hvordan regeringen vil bringe indsatsen på rette spor. Partierne vil bl.a have indført en CO2-afgift, fremrykket forhandlinger og genåbne allerede indgåede klimaaftaler for at finde flere reduktioner.

- Vi kan ikke sidde Klimarådets kritik overhørig. Derfor skal regeringen pålægges handlepligt, siger SF’s klimaordfører Signe Munk.

Handlepligten i klimaloven skal sikre, at klimaindsatsen holdes på rette spor. Formelt har klimaministeren helt frem til september til at reagere. Men det duer ikke – der må handles allerede nu, fastslår partierne.

De Radikales klimaordfører, Rasmus Helveg Petersen, kalder det "en lodret ordre".

- Der er ikke noget at rafle om. Den hidtidige indsats er stærkt utilstrækkelig, og derfor ligger der en handlepligt nu, siger han til Information.

De Konservatives Mona Juul mener, at regeringen har "en enormt fodslæbende tilgang". Også hun kræver nu, at klimaindsatsen kommer "op i gear".

Forsvarer regeringens kurs

Klimaminister Dan Jørgensen (S) siger han til Information, at Folketinget selvfølgelig "altid kan pålægge regeringen at handle".

Han er parat til at forhandle yderligere, men fastholder, at regeringen er på rette spor i klimapolitikken.

- Hvis man skræller politiske trakasserier og offentlig debat til side et øjeblik og ser på det seneste års aftaler, så giver de over syv mio. ton CO2-reduktion, en tredjedel af vejen. Aftaler, der stort set alle er lavet af et bredt flertal. Det havde ingen forestillet sig muligt for to år siden. Det er jeg glad for, siger klimaministeren til Information.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet