DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Oliehistoriker frygter hård tid for Esbjerg

Kombinationen af corona og faldende oliepriser rammer offshore-branchen hårdt, hvilket særligt kan ramme en by som Esbjerg, hvor mange offshore selskaber har hjemme.
31. MAR 2020 8.08

Corona-krisen har ramt Danmark og danske virksomheder hårdt. Samtidig har en priskrig på olie lagt yderligere pres på offshorebranchen, hvilket man særligt kan mærke i Esbjerg, som er hjemsted for mange af branchens store virksomheder. 

Ifølge oliehistoriker og Nordsø-ekspert Morten Hahn-Pedersen igner den nuværende krise oliekrisen i 2014, omend det kan se værre ud i dag. 

- Usikkerheden er nok større denne gang. Sidste gang kollapsede olliemarkedet, men denne gang med corona oveni har vi en dobbelttrussel. Og der er ingen tvivl om, at Esbjerg er ekstra hårdt ramt, fordi den sorte offshore med alle dens underleverandører er placeret her. Hvis denne situation kommer til at medføre lukninger af store virksomheder, vil det igen betyde mange flere arbejdsløse, ligesom skatteborgerne i kommunen formentlig vil komme til at mærke det, siger Morten Hahn-Pedersen til JydskeVestkysten

En række af offshoreselskaber har skåret ned på deres udgifter så vidt muligt heriblandt Total, Equinor og Shell. 

- Lige nu er situationen selvsagt nærmest uoverskuelig - spørgsmålet er, hvornår olieprisen retter sig op igen, og hvor lang tid coronakrisen varer, men én ting er helt sikkert; vi har ikke al tid i verden, siger Morten Hahn-Pedersen.

En analyse fra Rystad Energy har vurderet, at to ud af tre planlagte projekter i 2020 kan risikere at blive droppet som følge af besparelserne. Derudover er én million job i offshore industrien lige nu i fare for at forsvinde. 

For femte uge i træk fortsatte oliepriserne ned. Søndag krydsede prisen for amerikansk råolie 20 dollar-grænsen for første gang i godt 18 år. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet