dknyt
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Nyt dansk rederi helliger sig til CO2-transport mod nord

Gasrederierne Evergas og Ultragas er gået sammen og dannet rederiet Dan-Unity CO2, som udelukkende vil fokusere på at transportere CO2.

De to gasrederier Evergas og Ultragas er gået sammen i det nye rederi Dan-Unity CO2, som bliver det første rederi, der udelukkende vil fokusere på at transportere indfanget CO2 til enten lagring (CCS) eller til brug (CCU). 

Dan-Unity har indgået et samarbejde med Icelandic Carbfix, hvor de allerede i 2025 vil tilbyde både transport og lagring af CO2, hvor CO2 skal lagres i Islands vulkanske undergrund, hvor CO2'en vil naturligt blive omdannet til stenmasse indenfor to år. 

Icelandic Carbfix vurderer, at Island har kapacitet til 2.500 gigaton CO2 – svarende til mere end hele klodens udledning over 55 år. Den indfangede CO2 vil også kunne indgå i alternative energiformer gennem Carbo Capture and Utilization og Power-to-X. Dan-Unitys specialbyggede skibe vil uanset formålet transportere CO2 fra punktkilderne til deres nye brug. 

- Teknologien og erfaringen er begge på plads. Fangst, transport og lagring er alle sammen afprøvede koncepter. Derfor kræver det, for at vi kan begynde at bygge de nødvendige skibe til transport, at vi får de lovmssige rammer på plads med eksempelvis en CO2-afgift, siger Steffen Jacobsen, CEO hos Evergas. 

Import og lagring af CO2 er allerede gjort muligt i Island og er støttet af den islandske regering og parlament, hvilket altså kan gøre det muligt for det nordlige Europa at lagre CO2 på Island.  

- Shipping spiller en afgørende rolle i at transportere CO2 for lagring og re-use. Danmark har som en global shipping nation er unik mulighed for at føre an med erfaring og nye teknologier, tilføjer Steffen Jacobsen. 

Dan-Unity skriver, at en enkelt at de specialbyggede skibe vil kunne transportere 450.000 ton CO2 årligt. De nye skibe vil ikke kunne bruges til at transportere andre varer, og det vil derfor nødvednigt med langsigtede aftaler for at sikre økonomien under de nye skibe. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet