DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Potentiel fejlinvestering:
Ny gasledning ingen garanti for grøn gas på Lolland-Falster

Den største forbruger af gas på Lolland og Falster Nordic Sugar vil ikke garantere, at den vil købe biogascertifikater, når der kommer en ny gasledning. Købes der ikke certifikater, hænger investeringens berettigelse i en tynd tråd, mener ekspert.
21. JUL 2021 9.43

I foråret blev det besluttet, at der skal etableres en ny 115 km lang gasledning, som skal forsyne Lolland og Falster med gas. Men selvom projektet bærer navnet "Grøn Gas Lolland Falster",  er der ingen garanti for at gassen, der når til Lolland og Falster rent faktisk er grøn. Det er således langt fra sikkert, at de virksomheder, der kobles til ledningen, køber biogascertifikater.

Fx vil den klart største forbruger på Lolland og Falster, Nordic Sugar, ikke garantere, at man vil købe biogascertifikater. Dermed hænger investeringens berettigelse ifølge en ekspert i en tynd tråd, skriver Jyllands-Posten

- Så er gasledningen en fejlinvestering i et stykke infrastruktur, som fremmer fossile gasser og ikke den grønne omstilling. Så er det en helt sort løsning. Der er ikke mere at sige til det, siger professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen

Biogascertifikater er gassens svar på pendanten inden for strøm, som hedder oprindelsesgarantier eller grønne certifikater. Ved køb af biogascertifikater får man garanti for, at man har købt vedvarende energi.

Skal hjælpe med at fastholde sukkerproduktion

Den nye gasledning har et budget på 792 mio. kr. Projektet blev igangsat med CO2-besparelser for øje og for at fastholde virksomheder i Danmark. 

- Den nye gasledning vil allerede ved etableringen give store CO2-besparelser, og på sigt bliver det en helt CO2-neutral løsning, når vi får nok biogas, sagde klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i forbindelse med offentliggørelsen af projektet.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet lagde vægt på ved offentliggørelsen af projektet, at gasledningen blandt andet skulle fastholde Nordic Sugars produktion i Danmark. Sukkerproduktion er ganske energikrævende, og Nordic Sugar er ifølge ministeriet Danmarks næststørste CO2-udleder med markante 162.000 ton i 2019. Det kan mindskes med omkring en tredjedel ved at omlægge til gas.  

- Hvis sukkerproduktionen i Danmark ikke får hjælp til at omstille sig, er vurderingen, at den ville flytte til et andet sted i verden. Det ville ikke være bedre for klimaet, og det ville være katastrofalt for Lolland-Falster, har Dan Jørgensen tidligere udtalt.

Kan stadig blive grøn gas

Men den tungtvejende virksomhed ift. beslutningen om opførelsen af gasledningen vil altså ikke garantere at købe grøn gas. På trods af den manglende garanti for køb af grøn gas, kan gassen der ender på Lolland dog stadig være grøn. Da mængden af grøn gas vil stige i de kommende år. 

I 2020 bestod lidt over 20 pct. af den danske forsyning af biogas. Ifølge Evida forventes det tal at stige til omkring 40 pct., når gasledningen er klar i 2024. Og tallet vil stige yderligere til og ca. 70 pct. i 2030. 

amp

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet