DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Northern Lights får grønt lys til CO<sub>2</sub>-lagring i Norge
Northern Lights skal skabe en infrastruktur, som gør det mulig at transportere CO2.
Foto: Equinor

Northern Lights får grønt lys til CO2-lagring i Norge

Det norske kæmpeprojekt 'Langskib' er tættere på realisering, med godkendelse af Northern Lights. Der er transport og lagringsdelen af Langskib-projektet.
12. MAR 2021 9.08

Det norske olie- og energiministerie har officielt godkendt planerne til Northern Lights-projeket, som udgør transport- og lagringsdelen af den norske regerings prestigeprojekt kaldet ’Langskib', hvor man vil for indfange og lagre CO2.

Godkendelsen var ventet, da det norske Storting allerede have sat knap 12,5 mia. danske kr. af til hele projekt Langskib, som Northern Lights altså er en del af. De 12,5 mia dækker to tredjedele af projektet resten skal løftes af private interessenter.  

- Målet er at bidrage til øget brug af CO2-fangst og lagring. Med godkendelsen af udbygningsplanerne for lagringsdelen af projektet, Northern Lights, har vi nået en ny milepæl for projekt Langskib, siger olie- og energiminister Tina Bru.

Northern Lights skal skabe en infrastruktur, som gør det mulig at transportere CO2 fra industrielle fangstkilder til en modtageterminal i Øygarden i det vestlige Norge.

Her skal CO2 lagres midlertidig, før den transporteres med skibe ud til et permanent lager i et reservoir 2.600 meter under havbunden i det nordlige Norge sydvest for Troll-feltet.

Northern Lights skal bygges og drives af selskabet Northern Lights JV DA, som Equinor, Shell og Total E&P Norge står bag.

Arbejdet med at opbygge modtageterminalen i Øygarden er sat i gang.

De private parter bag Northern Lights vurderer, at etableringsomkostningerne til projektet vil være ca. 4,5 mia. danske kr.

Derudover vil der være årlige driftsomkostninger på ca. 270 mio. kr. Den godkendte planlægger op til, at der kan lagres 1,5 mio. ton CO2 årligt over en driftsperiode på 25 år. 

amp

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet