dknyt
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Norge vil fortsætte olieudbudsrunder
Norges kommende statsminister, Jonas Gahr Støre (t.v.), og lederen af Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, har præsenteret deres politiske agenda. Det skete på et pressemøde ved Hurdal-søen onsdag.
Foto: Torstein Be/Ritzau Scanpix

Norge vil fortsætte olieudbudsrunder

Den kommende norske regering vil ikke gå Danmark i bedene og sætte en slutdato på olieudvindingen, til gengæld varsler man en CO2-afgift på ca. 2.000 norske kr.
13. OKT 2021 15.59

Resultatet af valget i Norge i september endte ud med, at landet skal have en ny regeringen. Tirsdag var Norges afgående statsminister, Erna Solberg, således hos kongen sammen med sine ministre for at meddele regeringens afgang. 

I stedet har vinderne af valget Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp), som sammen vil danne en mindretalsregering, i dag fremlagt deres regeringsgrundlag.

Det regeringsgrundlag indeholder dog ikke mange ændringer på oliefronten, og der vil fortsat blive søgt efter olie i Norge. Vores naboer mod nord har således ingen planer om ligesom Danmark at sætte en slutdato på, hvornår den sidste olie skal hives op af undergrunden.

- Den norske olieindustri vil blive udviklet ikke afviklet, fremgår det ifølge Reuters i af regeringsgrundlaget fra den nye regeringen, der tilsammen har 76 ud af Stortingets 169 mandater.

Norge vil således fortsætte med at holde udbudsrunder, hvor der gives tilladelse til at søge efter olie og gas de kommende år.

Der bliver dog i regeringsgrundlaget også taget initiativer, der skal mindske miljøpåvirkningen. Således øges CO2-afgiften i landet gradvist frem mod 2030 op til cirka 2000 norske kr.

Regeringen har ligeledes et mål om i samme periode at skære Norges CO2-udslip med 55 pct. sammenlignet med 1990.

- Det her har vi ikke fået igennem ved at nedkæmpe Senterpartiet. Tværtimod er vi blevet enige om de fleste punkter, siger Norges kommende statsminister Jonas Gahr Støre (AP) ifølge nyhedsbureauet NTB.


amp/Ritzau

Tilmeld dig nyhedsbrevet