DK Nyt
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn kalder klimaplanen et historisk taktskifte i norsk klimapolitik.
Foto: Martin Lerberg Fossum/KLD

Norge flerdobler CO2-afgift i 2030

Den norske CO2-afgift skal gradvis hæves fra de nuværende 590 norske kr. til 2000 kr. per ton i 2030.
11. JAN 2021 10.50

En mere end tredobling af CO2-afgiften fra 590 norske kr. i dag til 2.000 kr. i 2030 skal være med til at sikre en reduktion af CO2-udslip og hjælpe den grønne omstilling på vej. Det er et af tiltagene i en klimaplan, som den norske regering har fremlagt. 

Planen er en helhedsplan for ændringer i hele det norske samfund og er sat i verden for at opfylde den klimaaftale, som Norge har med EU om at reducere udledningen af CO2 med minimum 40 pct i 2030. Et mål der ligger i tråd med Parisaftalen. Norge har dog valgt ligeledes at følge EUs mere ambitiøse målsætning, om at reducere udledningen med 50-55 pct. ift. 1990-niveau inden 2030. 

- Med denne plan overgår vi de mål, vi har forpligtet os til fra EU. Det vil vi gerne gøre i Norge, siger klima- og miljøminister, Sveinung Rotevatn (V).

Afgiftstigningerne på CO2-udledning får ros med på vejen af miljøorganisationen ZERO. 

- Forhøjelsen af CO2-afgiften kommer til at påvirke alle beslutninger i store dele af norsk økonomi. I kombination med andre virkemidler vil det medføre et skifte i norsk klimapolitik, siger Marius Holm, daglig leder i ZERO til NRK.

CO2-afgiften er kun et af mange tiltag i den nye klimahandlingsplan. Den inkluderer blandt andet øget fokus på biobrændstof til biler fremfor for fossilebrændstoffer, ligesom der skal satses yderligere på fangst og lagring af CO2 (CCS). Du kan læse klimaplanen her.

CO2-afgift for vanskeligt i Danmark

I modsætningen til Danmark vurderer den norske regeringen altså at en CO2-afgift skal og kan tages i brug i klimakampen. I december lykkedes det ikke at nå til enighed om en CO2-afgift i Folketinget.

I stedet blev et flertal bestående af regeringen, Radikale Venstre, SF, Venstre og Konservative enige om at indføre afgiftstigninger på virksomheders energiforbrug. 

En ensartet CO2-afgift uanset udledningskilden blev ellers forslået også i Danmark af Klimarådet, som et godt redskab for at reducere CO2-udledningen.

Det gik partierne principielt også ind for. Men på daværende tidspunkt blev det vurderet for vanskeligt at sikre, at den grønne omstilling kunne gå hånd i hånd med styrkelse af danske virksomheders konkurrenceevne. Derfor blev en CO2-afgift skudt til hjørne i Danmark.

I stedet besluttede partierne at nedsætte en Ekspertgruppen, der skal komme med bud på, hvordan en CO2-afgift kan indfases. Ekspertgruppen skal efter planen færdiggøre sit arbejde i efteråret 2022.

Tilmeld dig nyhedsbrevet