DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Nordsøolien når 70 USD-grænsen og falder efterfølgende

Nordsøolien nåede det højeste niveau i næsten to år, da olieprisen kortvarigt nåede 70 USD per tønde, men taber efterfølgende pusten.
21. MAJ 2021 13.35

Rystad Energy havde forudsagt, at det ikke var utænkeligt, at nordsøolien kunne ramme 70 USD per tønde i løbet af sommeren i år. Og selvom OPEC+ i maj er begyndt at lempe restriktioner for produktionen – som dermed øger udbuddet – formåede nordsøolien alligevel at nå 70 USD-grænsen i denne uge. 

Da markedet åbende tirsdag steg nordsøolien kortvarigt til over 70 USD-grænsen, men i løbet af dagen faldt prisen igen under grænsen og endte på 68 USD per tønde. 

I de efterfølgende dage fortsatte priserne ned, efter ellers at have ramt det højeste niveau siden maj i 2019. I løbet af fredag nåede prisen under 65 USD per tønde og er i skrivende stund endt omkring 66 USD per tønde. 

Også den amerikanske WTI-olie nåede at toppe tidligt på ugen omkring 66 USD per tønde, men måtte ligesom nordsøolien falde gennem ugen til under 62 USD per tønde, inden priserne igen steg en smule i løbet af fredagen. 

De høje priser hænger sammen med det øgede forbrug i den vestlige verden i takt med at coronavaccinerne bliver spredt ud og rejselysten og transport igen vender tilbage. 

I løbet af ugen kom Det Internationale Energiagentur (IEA) dog med en mindre dommedagsudmelding for oliemarkedet, da IEA udlagde ruten til klimaneutralitet for energibranchen. Et af de første skridt var nemlig at udelukke alle nye olie- og gasprojekter allerede fra i år. 

Foruden OPEC+-lempelser af produktionnedsættelser, kan atom-forhandlinger mellem Iran og USA føre til at USA lemper sanktioner mod Iran, hvilket yderligere kan øge udbuddet af olie på det internationale marked. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet