DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Nødvendigt med national strategi for CCS
Røg fra Lygten Varmeværk i København Nordvest, 9. februar 2021. Regeringen håber at kunne klare en stor del af Danmarks CO2-reduktioner ved at fange kulstof fra fabrikkers og kraftværkers skorstene og pumpe det ned i undergrunden. Men der mangler en klar strategi, understreger Klilmarådet
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Klimarådet:
Nødvendigt med national strategi for CCS

Regeringen har store forhåbninger til Carbon Capture & Storage i klimakampen, men der mangler klar plan, mener Klimarådet.
26. FEB 2021 10.35

Regeringen har store forhåbninger til at CCS (Carbon Capture & Storage), der skal fjerne kulstof fra atmosfæren og sende den ned i jorden eller havbunden.

Regeringen mener, at CCS kan bidrage med reduktioner på mellem fire og ni mio. ton CO2 årligt. Hvis det bliver virkelighed, kan CO2-fangst hjælpe med en betragtelig del af den nuværende danske klimamanko på 13 mio. ton drivhusgas årligt om bare ni år.

Men fra regeringens egen vagthund, Klimarådet, lyder nu i en ny rapport en utvetydig anbefaling: Regeringen må fremlægge en national strategi for CCS, siger rådets formand, Peter Møllgaard.

- Vi synes også, CCS er et vigtigt element, men regeringen sætter endnu større lid til, at det kan udløse store potentialer.

- Hvis man vil lægge så mange æg i én kurv, er man også nødt til at have en strategi for, hvordan vi kommer i mål, siger Peter Møllgaard.

Der er endnu stor usikkerhed om teknologien til at fange CO2 fra fabriksskorstene og kraftværker og pumpe den ned i undergrunden. Derfor er man nødt til at have tid til at få bragt den i spil, tilføjer han.

- Man skal også have tid til at finde ud af, hvad man gør, hvis det ikke lykkes. Derfor siger vi: Lad os nu komme i gang med det samme, understreger Peter Møllgaard.

C4 viser vejen

Et nyt konsortium af energi- og forsyningsselskaber i hovedstaden kan dog måske bidrage med et skud optimisme. Navnet bliver C4: Carbon Capture Cluster Copenhagen.

Blandt dem er Hofor, Vestforbrænding, Ørsted (Avedøreværket), Argo og ARC (Amager Ressourcecenter).

Selskaberne har netop bekendtgjort, at de vil arbejde for at fange cirka tre mio. ton CO2 om året fra 2030. 

Hvis konsortiet får succes, vil det kunne levere CO2, som kan omdannes til fremstilling af grønne brændsler - eller lagres i den danske undergrund eller på bunden af Nordsøen.

Ritzau

Tilmeld dig nyhedsbrevet