Nødvendigt at udfase naturgas for at nå klimamål

En ny rapport fra Ea Energianalyse for Energifonden viser, at det er nødvendigt at arbejde mod et stop for naturgas i opvarmning. Dansk Energi bakker op om rapporten.
27. APR 2020 10.27

Fremtidens opvarmning må sige farvel til naturgas og i stedet skal ske gennem en kombination af varmepumper, fjernvarme, elvarme og biogas. Det er nødvendigt, hvis Danmark skal nå sit klimamål i 2030, lyder det fra Ea Energianalyse i en ny rapport for Energifonden. 

Rapporten 'Roadmap: udfasning af naturgas til rumvarme' udlægger en mulig udfasningsplan for naturgas, der i stedet skal elektrificeres. 

Dansk Energi støtter op om konklusionerne: 

– Vi kommer ikke i mål med den grønne omstilling og indfrielse af 70 pct.-målsætningen uden at gøre op med fossile brændsler – det indebærer et stop for naturgas i opvarmning, og vi skal stoppe med at sætte nye gasfyr op, siger afdelingschef Kamilla Thingvad. 

Når de eksisterende naturgasfyr skal udskiftes, er der behov for alternative varmeløsninger, lyder det desuden fra Dansk Energi.

Samfundsøkonomisk vil den bedste løsning være at opvarmningen primært skal ske med varmepumper, mens fjernevarme også skal være en fremtrædende mulighed. En grøn omstilling kræver dog også de rette incitamenter for kunderne. 

- De kunder, som i dag anvender naturgas, skal have mulighed for at vælge de rigtige grønne varmeløsninger, der passer til netop dem. Det kræver de rette økonomiske incitamenter og klarhed om fremtidens grønne varmeløsninger. Elafgiften skal ned, og vi skal sænke forbrugsgrænsen, så endnu flere kan få gavn af den lavere afgift, siger Kamilla Tingvad.

esl

Nyhedsbrev