DK Nyt
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Mogens Lykketoft til S-regeringen: Stop ny oliejagt i Nordsøen

Mens S-regeringen har udskudt beslutningen om en ny oliejagt i Nordsøen, lyder der en klar anbefaling fra tidligere S-formand og finansminister Mogens Lykketoft.
16. JUN 2020 8.20

Nordsøolien har historisk bidraget med store summer til statskassen, men nu er det tid til at sætte en udløbsdato for det danske olieeventyr.
Det mener den tidligere socialdemokratiske formand og mangeårig finansminister Mogens Lykketoft, skriver Altinget.

Ifølge Lykketoft bør regeringen sætte en stopper for den ottende udbudsrunde i Nordsøen, som klimaminister Dan Jørgensen (S) i snart et år udskudt at tage en beslutning om.

- Det er klart, at der er nogle afvejninger, og det koster noget, siger Mogens Lykketoft, der stoppede i Folketinget efter valget i 2019, til Altinget og fortsætter:

- Men det hænger efter min opfattelse ikke sammen at fortsætte nye efterforskninger efter olie, der skal køre ud over 2050, når vi ved, at en hovedbetingelse for at løse det globale klimaproblem er, at vi i god tid inden 2050 er holdt op med at bruge fossile brændsler. 

Selvom nordsøolien har bidraget til den danske statskasse historisk, mener Mogens Lykketoft ikke, at man skal forvente det billede fremover.

- Jeg tror, de regnestykker nogen har lavet af, hvad det her vil koste, er vildt overdrevne. Der er ingen tvivl om, at udbyttet i at investere i fossilenergi vil falde dramatisk frem mod 2050, siger han til Altinget.

Meldingen fra den tidligere S-formand bliver taget imod med kyshånd hos Enhedslisten, der længe har presset på for at få sat en udløbsdato på oliejagten i Nordsøen.

- Det er meget dejligt, at der i hvert fald nu er en socialdemokrat, der kan se det så klokkeklart, som det er, siger Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, til Altinget.

Altinget har ønsket at få en kommentar fra Socialdemokratiet til Mogens Lykketofts syn på nordsøoliens fremtid.

I en sms til Altinget svarer Socialdemokratiets klimaordfører, Anne Paulin:

- Regeringen har igangsat et analysearbejde vedrørende 8. udbudsrunde og fremtiden for Nordsøen. I analysearbejdet kigges der både på klima, økonomi og forsyningssikkerhed. Målet er at sikre så stærkt et beslutningsgrundlag som muligt, så beslutningerne omkring 8. udbudsrunde og Nordsøen kan ske på et oplyst grundlag.

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet