dknyt
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Minister: Klimamøde kan skubbe verdens største udledere fremad
Klimaminister Dan Jørgensen (S) ser det som et skulderklap til Folketingets klimaaftaler, at Danmark er inviteret.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Minister: Klimamøde kan skubbe verdens største udledere fremad

Mette Frederiksen (S) er inviteret til at tale ved et klimatopmøde i april, hvor 40 af verdens ledere er med.
29. MAR 2021 9.53

Statsminister Mette Frederiksen (S) er blandt 40 ledere fra hele verden, der er inviteret til et virtuel klimatopmøde i april, som USA's nye præsident, Joe Biden, står i spidsen for.

Den danske statsminister skal fortælle om om Danmarks erfaringer med blandt andet havvindmøller, fjernvarme og energieffektivitet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mette Frederiksen (S) om den danske invitation, men klimaminister Dan Jørgensen (S) ser mødet som en god mulighed for at vise erfaringer med danske klimaløsninger.

- Det er en god mulighed for at gøre en forskel og vise vores erfaringer med havvind, energieffektivitet og en kommende energiø i Nordsøen. Det er løsninger, vi skal have andre lande til at bruge. Det vil være godt for klimaet og danske arbejdspladser, siger Dan Jørgensen.

Danmark er et af seks EU-lande, der har fået en invitation. Det samme har Italien, Frankrig, Polen, Tyskland og Spanien. Norges statsminister, Erna Solberg, er også inviteret. EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og EU-præsident Charles Michel er ligeledes inviteret.

Roser nye amerikanske toner

Lederne fra samtlige 17 økonomier, der udgør Major Economies Forum on Energy and Climate Change (MEF), er inviteret. De er tilsammen ansvarlige for omkring 80 pct. af verdens udledning af CO2.

Det drejer sig om Australien, Brasilien, Canada, EU, Frankrig, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kina, Mexico, Rusland, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Tyskland og USA.

USA ventes inden topmødet i april at offentliggøre et klimamål for 2030. Dan Jørgensen vil ikke komme med et bud på, hvad et ambitiøst mål vil være set med danske briller. Han lægger dog ikke skjul på, at der fra dansk side er tilfredshed med skiftet på præsidentposten.

- Der er sket et stort skift i amerikansk klimapolitik. Trump var nogle gange decideret imod klimaindsatser og benægtede menneskeskabte klimaforandringer.

- Nu har vi en ny præsident, der har klima som et fokusområde og tager international lederskab på det. Det giver en optimisme, som måske har været lidt fraværende på klimaområdet, siger Dan Jørgensen.

Det virtuelle klimatopmøde finder sted 22. og 23. april og vil blive livestreamet.

Ritzau

Tilmeld dig nyhedsbrevet