North Sea Summit:
Mette Frederiksen: Vi har brug for et fast-track

Alt for meget tid er blevet spildt på at vente på tilladelser til havvind, mener statsminister Mette Frederiksen. Hun opfordrer derfor EU til at oprette en fast-track procedure, og EU er klar til skabe hurtige muligheder.
18. MAJ 2022 16.57

Statsminister Mette Frederiksen var en stolt vært, da hun kunne byde velkommen til sine statsministerkollegaer fra Belgien, Holland og Tyskland samt formanden for Europe-Kommissionen, Ursula von der Leyen. 

Ambitionsniveauet er højt, men det kræver, at der kommer mere fart i udrulningen af havvind. For at skulle nå de nye mål om havvind, skal der sættes 15 gange så meget havvind op, som der er installeret i dag – og rekordmængden af installeret vind fra år til år skal mangedobles mange gange. 

Derfor opfordrer statsminister Mette Frederiksen til, at man ikke længere skal spilde tid på at vente på fx tilladelser om at opsætte havvind. I dag må nogle vindmølleparker vente i op mod ti år, før de nødvendige tilladelser er kommet i hus – og nogle vindmølleparker ender med ikke at få de nødvendige tilladelser overhovedet og bliver derfor ikke til noget. 

Samtlige deltagere på North Sea Summit i Esbjerg taler om nødvendigheden for at øge tempoet i udbygningen af havvind, og derfor er EU også klar til at bakke op om det ønske. 

EU er klar

Ursula von der Leyen fortæller på dagens topmøde, at EU arbejder på en fast-track forordning. Her vil Kommissionen udpege egnede områder, hvor det vil være muligt at opsætte havvindmølleparker allerede inden for et år. 

En fast-track procedure møder ikke overraskende bifald fra statsminister Mette Frederiksen, som anerkender, at EU kan hjælpe til at løfte dagens aftale op på et højere niveau. 

- Vi har Nordsøen, vi har vinden, vi  har virksomheederne, teknologien, investorerne, og vi har den politiske vilje. Nu skal vi have fart på. Vi har ventet alt for længe, og vi har brug for et fast-track, siger Mette Frederiksen og tilføjer, mens hun nikker rundt til sine kolleager: 

- Vi fire er ikke nok, vi har også brug for EU. Så har vi, hvad der skal til, for at give europæerne grøn strøm. 

Kadri Simson, EU-kommissær for energi, forklarede efterfølgende, at det vil være op til de enkelte medlemsstater at udpege de pågældende fast-track områder. 

I gennemsnit tager det i Danmark godt 7,5 år fra det indledende arbejde med en havvindmøllepark til at den sidste havvindmølle er koblet til forsyningen. Hvis det står til EU, skal en havvindmøllepark, som er udpeget i et fast-track område, skulle opføres på ét år.