DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Mette Frederiksen talte om klimaløsninger og Arktis med USAs udenrigsminister
Statsminister Mette Frederiksen og USAs udenrigsminister Antony Blinken mødtes mandag for at tale om blandt andet vacciner, klima og Arktis.
Foto: Saul Loeb, AFP, Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen talte om klimaløsninger og Arktis med USA's udenrigsminister

USA's udenrigsminister Antony Blinken roste Danmarks rolle i den grønne omstilling på sit besøg i Danmark, hvor der også blev talt om fremtiden i Arktis.
17. MAJ 2021 13.44

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, har mandag besøgt statsminister Mette Frederiksen. De to har talt om sikkerhedspolitiske udfordringer i Irak og Afghanistan samt i den arktiske region. Desuden har de talt om vacciner, forholdet til Rusland og Kina samt klima, hvor Danmark er foregangsland internationalt set.

Danmarks rolle indenfor klima og teknologiske løsninger blev da også bemærket af Antony Blinken, som kaldte Danmark for en "verdensleder inden for grønne ambitioner og grøn teknologi, særlig inden for vindenergi" ved et pressemøde.

I samme forbindelse påpegede Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at USA igen forpligter sig i det international samfund og for eksempel har genindmeldt sig i Parisaftalen og er en del af verdenshandelsorganisationen WTO. 

- Vi har fokuseret på globale klimaudfordringer og samarbejdet om den grønne omstilling, hvor Danmark har en masse at tilbyde globalt og i USA, siger Jeppe Kofod.

Statsminister Mette Frederiksen fortæller, at der ikke er kommet nogle konkrete beslutninger ud af mødet.

- Det er en mere overordnet diskussion, og som et lille land er der grund til at glæde sig over, at Blinken besøger rigsfællesskabet i dag. Og nej, der er ikke truffet konkrete beslutninger, siger Mette Frederiksen efter besøget.

Der blev dog også talt om, hvordan Danmark kunne hjælpe med løsninger for den grønne omstilling, som Biden og hans administration har sat sig for at gennemføre, kan Mette Frederiksen tilføje.  

Storpolitik i Arktis

Antony Blinken fortsætter senere mod Island, hvor han onsdag skal til møde i Arktisk Råd. Både USA, Kina og Rusland har store interesser i Arktis, hvilket blandt andet fik den tidligere præsident Donald Trump til bramfrit at tilbyde at købe Grønland. 

Isen smelter og gør handelsruter og udvinding af gas og olie mere tilgængelig. Samtidig er dele af Grønlands undergrund rig på sjældne jordarter, og landene har en sikkerhedspolitisk interesse på grund af områdets strategiske placering.

Trumps tilbud om at købe Grønland skabte en kurre på tråden mellem Danmark og USA, men den nye administration, som tog over efter valget i USA, har en anden tilgang ifølge statsministeren.

- Det er en anden tilgang, sådan vil jeg formulere det. Det betyder et ønske om at samarbejde om den arktiske region. Der sker forandringer i forhold til klima og den sikkerhedspolitiske dagsorden.

- USA er vores vigtigste allierede og Europas tætteste, og derfor har vi en interesse i, at det er os, der sætter dagsorden og ikke alle mulige andre, siger Mette Frederiksen.

Blinken mødes også med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og udenrigskolleger fra Grønland og Færøerne, inden han i eftermiddag fortsætter mod Island, hvor han onsdag skal til møde i Arktisk Råd.

Ritzau/esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet