DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Mærsk bag nyt institut: Skal gøre skibsfart klimaneutral
Det nye institut Mærsk McKinney Møller Center for Zero Carbon Shipping skal hjælpe branchen til at blive klimaneutral i 2050.
Foto: Maersk Tankers

Mærsk bag nyt institut: Skal gøre skibsfart klimaneutral

A.P. Møller Fonden skyder 400 mio. kr. i et nyt forskningscenter i København.
25. JUN 2020 8.10

Shipping-branchen står for omkring tre pct. af verdens CO2-udledning. Sådan skal det dog ikke se ud i fremtiden, og branchen har derfor forpligtet sig til at reducere udledningen i skibsfarten frem mod 2050.

Det får nu A.P. Møller-Mærsk og andre store spillere i branchen til at lancere et uafhængigt forskningsinstitut, der skal gøre shipping klimaneutralt. Det oplyser det danske selskab i en pressemeddelelse.

A.P. Møller Fonden skyder 400 mio. kr. i instituttet, der kommer til at ligge i København. Instituttet med navnet Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping skal blandt andet forske i nye brændstoftyper og teknologier.

- Med denne donation ønsker A.P. Møller Fonden at støtte arbejdet med at løse klimaproblemet inden for shipping, siger fondens bestyrelsesformand, Ane Uggla, i meddelelsen.

Forskningscenteret skal arbejde på tværs af hele branchen med både industrien, forskere og myndigheder. 

I spidsen for centeret kommer til at stå Bo Cerup-Simonsen, der arbejder hos Mærsk med netop udviklingen af CO2-neutrale skibe. Han har blandt andet været med til at udvikle verdens største skib - Triple-E. 

- Mærsk McKinney Møller Center for Zero Carbon Shipping giver en solid platform for hele økosystemet for at arbejde sammen, fremvise nye løsninger og identificere de næste skridt for at få det (en klimaneutral shipping, red.) til at ske, siger han.

Mærsks topchef, Søren Skou, får en plads i bestyrelsen for instituttet, der skal have omkring 100 forskere i folden.

En tredjedel kommer fra selskaberne bag instituttet. Resten vil blive rekrutteret. Ud over Mærsk står flere andre store aktører bag instituttet - herunder rederiet NYK Line og Siemens Energy. Instituttet forventer at få flere partnere i fremtiden.

Brændstof fra vindmøller

Det er ikke kun i shippingbranchen, at man er begejstrede over dagens nyhed. Også i vindbranchen, jubler man over det grønne iniativ, der blandt andet vil kunne gøre brug af PtX-teknologi til at omforme vindenergi til brændstof til skibe. 

Ritzau/esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet