North Sea Summit:
Mads Nipper: Det er afgørende, at vi ikke tænker kortsigtet med statslige udbud

Ved North Sea Summit advarer Ørsteds CEO mod, at stater kun kommer til at se udbud for havvindmølleparker som let tjente penge. Det er afgørende, at man tænker langsigtet og strategisk.
18. MAJ 2022 17.11

Ambitionerne er i orden. 150 GW havvind i Nordsøen i 2040, og allerede i 2030 skal der være 65 GW. På en dag med mange store og ambitiøse udmeldinger, var det småt med negativitet. Ikke desto mindre advarer blandt Giles Dickson, direktør for WindEurope, at man ikke må vente med handling – flotte erklæringer er ikke nok, lyder det. 

- Det går stadig alt for langsomt med udrulningen af havvind, så det er kun godt, at EU arbejder på at gøre lovgivningen lettere og mere smidig, siger Giles Dickson, som dog kan se flere bekymrende skyer på den ellers politiske blå himmel.

- Vi må ikke glemme, at de store vindmølleproducenter kæmper med underskud. De er derudover udfordret af inflation, stigende stålpriser, siger branchedirektøren. 

Han advarer derfor mod, at priserne på opførelsen af havvindmølleparker bliver presset så langt ned – og i flere tilfælde ender i en negativ-bidding.  Det vil gøre, at virksomhederne får svært ved at følge med.

Og hvis vindmøllevirksomhederne ikke kan tjene penge på at sælge vindmøller, så forsvinder den gode forretning og dermed bliver den grønne omstilling sværere at gennemføre. 

Husk de gode nyheder

I dag er dog en festdag, påpeger Mads Nipper, CEO hos Ørsted. 

- Altså før vi tager hovedpinen og tømmermændende på forskud, skal vi huske, at dette er en festdag, siger Mads Nipper. 

Og selvom Mads Nipper først og fremmest vil tale om, hvor stort et skridt Esbjerg-deklarationen er for den grønne omstilling, advarer Mads Nippe også om, at alle udfordringerne er ikke ryddet af vejen. 

- Det er vigtigt, at staterne ikke ser havvind som en kortsigtet mulighed for at hente en masse skattekroner ind i statskassen. Det er afgørende, at vi har det lange lys på og tænker langsigtet og strategisk, siger Mads Nippe. 

Det kræver også store investeringer i infrastrukturen omkring energien samt alt det, politikerne gerne vil med den grønnne strøm. 

- Uden det nødvendige antal vindmøller og et elnet, der kan håndtere den grønne strøm, så kan vi ikke lykkes med Power-to-X, siger Mads Nipper, som dog tilføjer mere optimistisk:

- Vi har alle mulighederne i vores egne hænder.

Giles Dickson har samme budskab – dagens historiske udmelding har skabt alle de rette muligheder for at sætte nyt tempo på den grønne omstilling: 

- Det er ikke nok med en hensigtserklæring. Det er nu, det hårde arbejde begynder.