dknyt
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Klimapolitik falder i vælgernes prioritet

En ny Epinion-meningsmåling viser, at miljø- og klimapolitik ikke længere er det vigtigste område for vælgernes kryds. Tidligere undersøgelse viser desuden, at færre danskere er klar til at betale for klimatiltag.
19. APR 2021 12.55

I en ny meningsmåling af Epinion svarer 12 pct. af de danske vælgere, at miljø- og klimapolitik er den vigtigste sag for, hvor de sætter deres kryds. Det er fem procentpoint lavere end den seneste Epinion-undersøgelse, som Epinion har lavet på vegne af DR og Altinget. Dengang var miljø- og klima vælgernes samlede førsteproritet, mens det nu er nede på en tredjeplads, skriver Altinget

I stedet udgør sundhed og udlændingepolitik de to vigtigste emner, viser målingen. Undersøgelsen viser desuden, at det er vælgerne i rød blok, som prioriterer klima højt, nemlig 18 pct. I den blå blok er det blot fire pct. som har klima øverst. 

Selvom S-regeringen har fået en vis kritik for sin klimastrategi, så gør vælgerne i undersøgelsen det klart, at S-regeringen er foran en alternativ blå regering på klimafronten. Således foretrækker  46 pct. af de adspurgte en S-regering til at løse klimaudfordringerne mod 27 pct., der foretrækker en blå regering.

Prisfølsomme danskere 

Det er ikke ved et kommende valg, at klimaet tilsyneladende taber terræn. Sidste år viste Concito klimabarometer, at der var en bred opbakning til den grønne omstilling, men at prisen er vigtig. I den seneste måling svarede 33 pct. af danskerne, at den grønne omstilling gerne måtte koste penge og vækst på kort sigt, mens det i 2018 var 42 pct.

I det seneste klimabarometer, var 68 pct. af danskerne desuden helt eller delvist enige i, at grøn omstilling er en forudsætning for vækst og velfærd, hvilket var en tilbagegang på syv procentpoint.

Derudover viste Concitos undersøgelse, at danskerne var splittet omkring CO2-afgifter. 37 pct. af danskerne mener således, at der bør indføres en generel CO2-afgift på alle varer og ydelser for at fremme den grønne omstilling, mens 43 pct. er imod. 

Danskerne er istedet større tilhængere af målrettede klimaafgifter, hvor 31 pct. er klar til at betale en afgift for særligt klimabelastende varer, mens 42 pct. er klar til til at betale en afgift forudsat, at der følger en form for kompensation med i form af fx. sænkning af indkomstskat, momsnedsættelse eller en grøn check. 27 pct. er stadig fortsat helt imod. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet