DK Nyt
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Klimaplan kan blive udskudt

De Radikale har truet med at vælte regeringen, hvis ikke der er aftale om en klimaplan på plads 5. juni, men åbner nu op for, at klimaplanen kan blive udskudt på grund af corona.
23. MAR 2020 14.15

De Radikales leder, Morten Østergaard, åbner for at udskyde deadline for en klimaaftale i lyset af corona-epidemien. 

Morten Østergaard har tidligere truet med at vælte regeringen, hvis ikke der er en aftale om en klimaplan på plads 5. juni. Den skulle vise vejen frem mod, at Danmark kan indfri 2030-målet om 70 pct. reduktion i drivhusgasserne.

Derfor er spørgsmålet, om deadlinen den 5. juni stadig er gældende, eller om den er taget af bordet. 

- Det kommer helt an på, hvordan tingene udvikler sig. Vi stiller kun rimelige krav. Det var et rimeligt krav, da vi stillede det. Om det stadigvæk er det, når vi er på den anden side af det her, må vi se på, siger Morten Østergaard til Ritzau.

Til Politiken sagde Morten Østergaard den 26. februar i år:

- Det helt korte budskab er, at uden en klimaplan og handling er der ikke nogen regering.

Adspurgt, om de Radikale trækker støtten til regeringen, hvis aftalen ikke er på plads inden 5. juni, svarede han dengang:

- Ja. Så kan vi ikke se os selv i øjnene, og så er fundamentet for regeringen væk.

'Klimaet kan ikke vente'
Morten Østergaard understreger torsdag over for Ritzau, at 'klimaet ikke kan vente' trods corona-epidemien.

- Derfor er det et spørgsmål om, hvorvidt folketingsåret forlænges, så vi med det samme kan komme i gang, siger han med henvisning til, at Folketinget kan arbejde efter den normale afslutning for folketingsåret 5. juni.

Desuden fortsætter forhandlingerne på lavere blus trods corona-epidemien, fremhæver Østergaard. Den ene krise må dog ikke spænde ben for den anden.

- Jeg har det sådan, at det her er et timeglas, der løber meget hurtigt i forhold til smittespredning. Derfor er vi nødt til at gøre de her ting. Så er der et timeglas, der løber for klimaet. Det løber nok lidt langsommere, fordi vi har et tiårigt sigte. Men det løber stadig. Derfor mener jeg ikke, at man kan lade den ene krise skygge for, at man tager skridt i forhold til den anden.

Corona i første række
En aftale om udligning mellem kommunerne og en pensionsaftale, der kunne indfri Socialdemokratiets valgløfte om 'værdig' pension er nogle de andre planer, der nu må stå i kø bag corona. 

Regeringen havde store planer for det politiske forår på Christiansborg. Men det bliver svært at holde tidsplanen, efter at coronavirus og efterfølgende lukninger af skoler og butikker har lammet Danmark.

Det erkender finansminister Nicolai Wammen (S). I forbindelse med præsentationen af en af de store hjælpepakke til virksomhederne siger han:

- Lige nu bruger vi næsten alle kræfter på at komme igennem coronaudbruddet. Det betyder ikke, at der ikke er vilje til at se på udligning og klima. Dem vil vi komme til i den kommende tid, siger Nicolai Wammen.

Ritzau / esl

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet