Hvide Sande Havn: Turisterne er velkomne, og erhvervsfiskeriet er en attraktion
De fiskende turister har gode faciliter på havnen i Hvide Sande Havn, for Hvide Sande Sportsfisker Center (HSSC) giver med køb af fiskekort adgang til et helt renseborde med mere.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Turisme & havn i samklang:
Hvide Sande Havn: Turisterne er velkomne, og erhvervsfiskeriet er en attraktion

Turismen er en synlig del af havnemiljøet, og erhvervsfiskeriet er et trækplaster, der skal udvikles videre i Hvide Sande.
9. MAJ 2022 12.06

- De står der allerede klokken halv syv om morgenen og fisker, siger Poul Erik Jessen, mens han udpeger sildefiskerne, der står synligt næsten overalt fra havnedirektørens kontor.

Selvom bopælen er i Middelfart, så har Poul Erik Jessen fingeren helt på pulsen med, hvad der sker selv i de tidlige morgentimer på Hvide Sande Havn, som han blev direktør for i august 2021.

De sildefiskende mest tyske turister er en del af havnemiljøet, og de er her i fin samhørighed med de andre aktører på havnen. Der er ligefrem taget hensyn den logisktiske del med affald fra lystfiskeriet.

- Tidlige havde vi fiskeaffaldet rundt omkring på havnen, nu er der et helt hus til lystfiskerne med renseborde og endda mulighed for at ryge fisk, fortæller Poul Erik Jessen om den velbesøgte havnefacilitet, der er en del af det fiskekort, som man køber for at må fiske i Hvide Sande Havn.

Mens en del af turisterne kommer for at fiske, så er der en anden del, der kommer på grund af erhvervsfiskeriet.

- Erhvervsfiskeriet er en væsentlig forudsætning for vores havn. Turisterne elsker det, når der kommer en kutter ind med fisk, og de bliver losset i kasser på havnen. Det skal vi udvikle, siger Poul Erik Jessen, der understreger at en sådan udvikling skal ske efter gældende lovgivning.

Han tænker her også på muligheden for at vise erhvervsfiskeriet frem på en anden måde.

- Hvis vi kan få turisterne til at se, hvor bæredygtigt og miljøbevidst dansk fiskeri er, så ville det være fantastisk, siger havnedirektøren, der klar tænker i at støtte havnens erhvervsfiskeri i en svær tid.

- Det er ingen hemmelighed, at fiskeriet er udfordret blandt andet på grund af kvoter, og udfordringen med en varmere vandtemperatur, der får fiskerne til at rykke længere mod nord, slutter Pou Erik Jessen.