Hver fjerde tweet om klima kommer fra en falsk profil

Klimadebatten på Twitter bliver forvrænget af falske profiler som står for en fjerdedel af alle tweets om emnet, viser nyt studie.
26. FEB 2020 8.20

Et nyt amerikansk studie viser, at hver fjerde tweet, der handler om klima, er produceret af Twitter bots (automatiserede, falske profiler). 

Studiet fra Brown University, der endnu ikke er blevet udgivet, har analyseret 6,5 mio. tweets omhandlende klima i dagene før og efter, at Donald Trump trak USA ud af Paris-aftalen. På nogle underkategorier var andelen af falske tweets endnu højere, som eksempelvis de, der omhandlede 'fake science' (38 pct.) eller olie- og gasgiganten Exxon Mobil (28 pct.). 

'Det tyder på, at der har være en omfattende effekt automatiserede bots i at forstærke klimafornægternes budskab omkring klimaforandringerne, inklusiv en støtte til Trumps beslutning om at trække USA ud af Paris-klimaaftalen,' står der blandt andet i studiet, ifølge The Guardian

Ifølge studiet var omkring ni pct. af profilerne bag klima-tweets falske profiler, men som altså undsendte langt flere tweets end de rigtige profiler. Forskerne bag studiet har ikke kunne sige identidificere, hvor de falske brugere stammer fra.

De falske profiler udsender særligt klimaskeptiske tweets, viser studiet også. Således var det kun fem pct. af tweets omhandlende en eksempleivis stærkere indsats mod klimaforandringer, som kom fra falske profiler.

- Man skal tænke på disse bots som en slags megafon. De giver en fornemmelse af, at der er en organisk opbakning bag en bevægelse eller en idé, siger research professor ved University of Southern California i data science Emilio Ferrara til BBC.   

esl

Nyhedsbrev