DK Nyt
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Dansk grønt lys til Gazproms gasledning sydøst om Bornholm

Den kontroversielle gasledning Nord Stream 2 får tilladelse fra Energistyrelsen, der har vurderet sikkerhed og miljø.
30. OKT 2019 13.41

BORNHOLM: Energistyrelsen har givet tilladelse til, at gasledningen Nord Stream 2 kan blive ført sydøst om Bornholm, oplyser styrelsen.

Den godkendte ruteføring fremgår af den grønne linje på figuren.

Firmaet Nord Stream 2 AG har siden 2017 sendt tre ansøgninger til Energistyrelsen med tre forskellige ruteføringer. I april 2017 gjaldt det en rute sydøst om Bornholm. Denne ansøgning valgte selskabet at trække tilbage i juni 2019.

I august 2018 gjaldt det en rute nordvest for Bornholm. Da denne rute rejste en række spørgsmål i forhold til påvirkningen af miljø- og skibsfart, bad styrelsen i marts 2019 firmaet om at undersøge en sydøstlig rute.

Nord Stream 2 AG ansøgte i april i år om to rutealternativer på kontinentalsoklen sydøst om Bornholm på henholdsvis 147 km og 164 km.

Energistyrelsen har vurderet, at den sydøstlige rute på kontinentalsoklen er at foretrække i forhold til den nordvestlige rute.

Gazprom står bag
Det er især som følge af en vurdering af påvirkningen på skibsfart og Natura 2000-områder. Blandt de to sydøstlige rutealternativer, selskabet har foreslået, har styrelsen godkendt den korte rute, fordi at risikoen og påvirkningen ud fra et miljø- og sikkerhedsmæssigt perspektiv er mindst.

Projektet på dansk kontinentalsokkelområde er del af et større rørledningsprojekt, der består af to ledninger til transport af gas fra Rusland til Tyskland. Det drejer sig om to parallelle 1.230 km lange naturgasrørledninger, som skal udgå fra Rusland og forløbe hen over russisk, finsk, svensk, dansk og tysk havområde og gå i land på den tyske kyst.

Majoriteten af aktierne i selskabet bag Nord Stream 2 ejes af det russiske energiselskab Gazprom, der er ejet af den russiske stat.

Rørledningen er kontroversiel. Mange danske politikere, flere østeuropæiske lande og USA er imod den, mens særligt Tyskland og Rusland er fortalere.

Mere russisk gas til EU vil gøre Europa mere sårbar over for russisk pres, ligesom Ukraine vil blive ladt i stikken, hvis Rusland fremover kan undgå at sende gas til EU gennem landet, lyder kritikken.

USA meldte tidligere på året ud, at man ville påføre firmaer sanktioner, hvis de deltog i konstruktionen af Nord Stream 2.

  • Rørledningerne skal kunne transportere 55 mia. m3 naturgas om året.
  • Myndighederne i Rusland, Finland, Sverige og Tyskland har tidligere givet tilladelser til projektet.
  • Tilladelsen meddeles i henhold til kontinentalsokkelloven og med udgangspunkt i Danmarks forpligtelser efter FN’s havretskonvention. Her er Danmark forpligtet til at tillade anlæggelse af transitrørledninger med respekt for ressourcer og miljø og eventuelt anvise, hvor på kontinentalsoklen sådanne rørledninger skal lægges.
Tilmeld dig nyhedsbrevet