dknyt
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Forsyningsbekymring sender Nordsøolien på himmelflugt

Nordsøolien har i denne uge rundet en lille milepæl og krydsede således 80 USD-grænsen mandag. Tirsdag var prisen på sit højeste niceau siden 2018.
7. OKT 2021 11.45

Flere energiselskaber i Danmark har allerede meldt ud, at vinteren i år kan give rekordhøje regninger til forbrugerne. De varslede høje priser viser sig også i den aktuelle oliepris. Således rundede nordsøolien i starten af denne uge en lille milepæl ved at koste over 80 USD, og tirsdag var prisen pr tønde på 82,56 USD, hvilket er det højeste siden oktober 2018.

Også den amerikanske WTI-olie er vækstet kraftigt i pris og har i denne uge også været næsten oppe og runde 79 USD per tønde. Det er det højeste niveau siden november 2014.

De høje priser er især blevet fremmet af et møde blandt Opec+-landene mandag. Her valgte organisationen mod forventning at fastholde sin politik fra juli om 'blot' at øge produktionen med 400.000 tønder olie om dagen hver måned for at udfase den tidligere produktionsnedskæring på 5,8 mio. tønder om dagen, som blev vedtaget for at komme kollapset i oliepriserne til livs i starten af coronakrisen.

Opec+-landene frygter fortsat, at en ny bølge af corona, kan mindske efterspørgslen. Det var den beslutning, der sendte nordsøolien over 80 USD per tønde tirsdag. 

Både nordsøolien og WTI-olien har dog tabt pusten lidt onsdag og først på torsdagen. Blandt andet på grund af, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, har luftet muligheden for at øge den russiske eksport af naturgas til Europa til rekordhøje niveauer for at lette den aktuelle energikrise, skriver Bloomberg.

Den melding, har sammen med en uventet stigning i de amerikanske olielagre betydet, at nordsøolie aktuelt handles til 79,44 USD per tønde, mens en tønde WTI-olie kan købes til 75,29 USD, viser tal fra oilprice.com.

Olieprisen er overordnet kun gået en vej gennem hele 2021 og er steget med over 50 pct. siden årets begyndelse, hvor prisen på nordsø- og WTI-olie var hhv. 51,8 og 48,52 USD per tønde. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet