DK Nyt
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Forskningsprojekt får 37 mio. kr. til at udvikle halv liter bæredygtig flybrændstof

Projektet Take-Off, som skal udvikle grønne flybrændstoffer fra grøn brint og CO2, har modtaget 37 mio. kr. fra EU.

Projekt Take-Off, som Syddansk Universitet er en del af, har modtaget EU-støtte til at udvikle flybrændstof ud af indfanget CO2 og grøn brint. 

– Vi har modtaget godt 37 mio. kr. til at udvikle en halv liter bæredygtigt flybrændstof, siger professor Morten Birkved fra Institut for Grøn Teknologi, som sammen med flere tunge spillere på den europæiske scene inden for forskning og udvikling af bæredygtig energi er med i projektet Take-Off.

I projektet vil forskerne skabe bæredygtigt flybrændstof ud af brint og CO2. CO2’en skal høstes fra skorstene på for eksempel affaldsforbrændinger, mens brinten skal produceres via elektrolyse ved hjælp af vindmølle-energi. En ny type katalysatorer, som forskningsinstituttet TNO i Holland har patent på, skal effektivt omdanne CO2 og brint til brændstoffer. 

– Hvis det lykkes at producere flybrændstoffer ved hjælp af denne metode, vurderer jeg, at det meget vel kan vise sig at være den både mest bæredygtige, men også billigste metode, fordi den ikke kræver nye fly eller motorer. Det kræver blot, at vi får de særlige katalysatorer op at køre, forklarer Morten Birkved.

Der er mange parter i projektet, udover Syddansk Universitet inkluderer TNO, The French National Centre for Scientific Research (CNRS), RWE, Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe GmbH (MHPSE), Asahi Kasei Europe GmbH (AKEU), FEV, SkyNRG, RWTH Aachen University og CO2 Value Europe.

Projektet løber over fire år og har fået fem mio. euro fra Horizon 2020, som er EU’s største forsknings- og innovationsprogram. 

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet