DK Nyt
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Forskere: Parisaftalens temperaturmål umulige at overholde

Ny undersøgelse konkluderer, at det allerede nu er for sent at nå Parisaftalens mål om at begrænse temperaturstigningerne til maks to grader.
12. JAN 2021 15.45

Allerede nu er der så meget CO2 i atmosfæren, at det er umuligt at nå Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til 2 grader celcius. Det er konklusionen i en undersøgelse publiceret i Nature Climate Change.

Undersøgelsen har genberegnet den såkaldte "committed warning", som er betegnelsen for effekten af den CO2-udledning, der allerede er i atmosfæren. Tidligere er effekten på temperaturstigningerne af "comitted warning" blevet estimeret til at være 1 grad celsius ift. niveauet før industrialiseringen. Men den nye undersøgelse ”Greater committed warming after accounting for the pattern effect” opjusterer denne til 2,3 grader.

Ifølge forskerne fra Texas A&M University, Lawrence Livermore National Lab og Nanjing University er alt håb dog ikke ude. Selvom temperaturstigningerne på over Parisaftalens 2 graders mål er uundgåelige, så kan de forsinkes med flere århundrede. Den forsinkelse fjerner flere af truslerne ved temperaturstigningerne og giver samfundet mulighed for at tilpasse og komme op med teknologiske løsninger.

Det kræver dog, at verdenssamfundet reagerer snart og sætter en stopper for udledninger af CO2 fra fossile brændstoffer, skriver AP News.

- Hvis vi ikke gør det, så vil vi bevæge os forbi (klimamålene, red.) i løbet af få årtier. Det er tempoet i den globale opvarmning, der gør klimaforandringerne så forfærdelige. Hvis vi får et par grader over 100.000 år, så vil det ikke været nogen stor ting. Det kan vi klare. Men et par grader over 100 år er virkelig skidt, siger Andrew Dessler, der er professor i klimaforandringer ved Texas A&M University og medforfatter til undersøgelsen, til AP News.

Årsagen til at den nye undersøgelse er kommer frem til nye estimater ift. tidligere undersøgelser er, at undersøgelsen har taget højde for faktorer, som der tidligere ikke har været med taget i beregningerne. Blandt andet at forskellige områder på kloden opvarmes med forskellige hastigheder.

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet