DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Flydende vindkraft kan gøre olie- og gasindustrien grønnere og forbedre olieudvindingen
Størstedelen af energibehovet til en boreplatform kan blive produceres af flydende vind.
Foto: Illustration FFP

Flydende vindkraft kan gøre olie- og gasindustrien grønnere og forbedre olieudvindingen

Grøn energi kan både nedbringe CO2-udledningen, sikre stabil strøm til produktionen og endda være med til at forbedre olieudvindingen.
20. JAN 2021 11.56

Der store muligheder i at benytte vedvarende energi også i olie- og gasindustrien. Grøn energi kan både nedbringe CO2-udledningen, sikre stabil strøm til produktionen og endda være med til at forbedre olieudvindingen.

Det er konklusionen fra bølge- og vindprojektet Floating Power Plants (FPP), som er blevet til i et samarbejde mellem Lundin Energy Norway, NOV-APL, Semco Maritime, Cefront Technologies og Aalborg Universitet.

I projektet blev flydende vind og bølgekraft koblet til et olie- og gasanlæg. Projektet udviklede tre forskellige designs, for at vurdere om koncepterne var brugbare løsninger både fra et ingeniørmæssigt perspektiv, men også som businesscase. 

De tre koncepter er:

  • Intermittent direct power, her kobler man flydende vind- og bølgekraft direkte til olie- og gasaktiver.
  • Baseload power, fungerer på samme måde som Intermittent direct power dog med støtte fra batterier og dieselgeneratorer i tilfælde, hvor vind og bølger ikke laver nok strøm
  • Enhanced Oil Recovery, hvor FPPs platform hjælper med at øge olieudvinding ved at injicere op til 10.000 m3 vand ned i den fjerne ende af et oliereservoir.

- Vi har bevist, at det er en god idé er bruge vedvarende energi i olie- og gasindustrien. Alle tre designs har vi sig at være levedygtige og lovende både fra et teknisk og forretningsmæssigt perspektiv, siger Anders Køhler, CEO for FPP.  

Det kan lyde som en åbenlyst idé at bruge vedvarende energi til af sænke udledningen fra olie- og gasindustrien. I praksis er det dog svært at implementere. Blandt andet kan love og kundekrav mm. give udfordringer.

Da projektet startede, var området så nyt, at regler og standarder på området ikke var klarlagt endnu. Derfor blev certificeringsvirksomheden DNV GL hyret til at hjælpe med at etablere basisreglerne indenfor de forskellige designkoncepter.

Siden projektet blev afslutter har der ifølge Anders Køhler været stor interesse for resultaterne. 

- Da vi startede dette projekt, var det et helt nyt marked, men siden da har vi oplevet en væsentlig stigning i interessen. Det skyldes i høj grad industriens mål om at blive udledningsfri, men også evnen til at udviklevedvarende energiteknologi, der giver grøn energi til fornuftige priser og uden større risiko end de nuværende løsninger, siger Anders Køhler. 

Floating Power Plant A/S, Lundin Energy Norway, NOV-APL, Semco Maritime, Cefront Technologies og Aalborg University har modtaget 4,79 mio. i støtte til projektet fra Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet