DK Nyt
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Faldende investeringer rammer særligt fossile energityper

Investeringer på energiområdet falder med godt en femtedel i 2020 svarende til et fald på godt 2.500 mia. kr. Særligt er det olie- og gas, der bliver ramt, men også bæredygtige energikilder oplever faldende investeringer.
29. MAJ 2020 11.32

Coronakrisen har ramt energiindustrien hårdt, hvilket tydeligt afspejles i faldende investeringer. En ny rapport fra International Energy Agency (IEA) for de globale investeringer i energi viser, at omkring en femtedel af investeringsniveauet falder med godt en femtedel i 2020. 

Og det er ikke småpenge, det drejer sig om. I 2019 blev der investeret 1.891 mia. dollar, mens der i år kun forventes at blive investeret for 1.520 mia. dollar, vurderer IEA. Det er et fald på 371 mia. dollar eller 2.492 mia. kr. 

Det er særligt i USA, som er ramt af faldende investeringer, hvor niveauet er faldet med 25 pct., mens niveauet er faldet med 17 pct. i Europa og 12 pct. i Kina. Det skyldes primært, hvordan de forskellige energimarkeder er sammensat, hvor USA's energimarked i højere grad er domineret af fossile brændstoffer. 

Det er netop særligt indenfor olie- og gas, at investeringerne er holdt tilbage. Investeringerne i 2020 er faldet med 1.820 mia. kr. sammenlignet med 2019. Investeringerne i upstream er således faldet med godt 33 pct., mens investeringer i mid- og downstream olie og gas er faldet med 31 pct. 

Bæredygtige energikilder klarer sig bedre

Investeringer i bæredygtige energikilder er også ramt af coronakrisen, men det er dog i mindre grad end for de fossile brændstoffer. Investeringsniveauet er således faldet med knap ti pct. sammenlignet med sidste år, hvilket dog stadig svarer til niveauet i 2017. 

Det er særligt markedet for solenergi, der er blevet ramt af coronakrisen. For vindenergi er der også en tilbagegang fra 2019, men det stadig et højere niveau end i 2018.  

Men selvom vindindustrien har klaret sig bedre igennem krisen end andre energisektorer, bremser krisen stadig den grønne omstilling, siger IEA's direktør Fatih Birol. 

- Nu og her betyder krisen mistede jobs og økonomiske muligheder, og at vi mister mulige energikilder, som vi kan få brug for i fremtiden, når økonomien er kommet ovenpå igen, siger Fatih Birol til Windpower Monthly. 

- Nedgangen i investeringer i bæredygtig energi risikerer også at underminere den nødvendige omstilling til mere modstands- og bæredygtige energi systemer, siger han. 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet