DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

EU giver grønt lys til 151 energiprojekter - og 55 gasprojekter

EU Parlamentet gav i denne uge grønt lys til Projects of Commons Interest-listen, som indeholder 151 projekter - heriblandt 55 gasprojekter.
13. FEB 2020 13.23

Europa Parlamentet har i denne uge i Strasbourg godkendt Project of Common Interest (PCI) listen, som indeholder 151 energiprojekter, og heriblandt 55 gasprojekter, skriver blandt andre Deutsche Welle

PCI-listen indeholder en række store energi-infrastrukturprojekter, som vurderes til at have en samlet pris på mere end 200 mia. kr., hvoraf EU's støtteprogram vil understøtte for op til 50 pct. af udgifterne ved projekterne, skriver the Guardian.

443 MEP'er stemte for, imens 169 stemte imod, og 36 unlod at stemme.

Modstandere af listen kalder dog EU for hykleriske, da man i såfald vil bryde sine egne grønne løfter, den nye Green Deal og ligefrem vil arbejde imod Parisaftalen.

'Glem ikke, at hver en euro vi spilder her i stedet burde være gået til forskning, vedvarende energi eller grøn omstilling af landbruget,' skrev MEP for SF og De Grønne Magrethe Auken, som forinden afstemning opfordrede sine kollegaer til at stemme imod listen i et indlæg hos Altinget.  

Europa Kommissionen har forsøgt at komme kritiken i møde, og siger, at med 70 pct. af PCI-listen bestående af el- og Smart Grid-projekter, er man fortsat godt på vej med energiomstillingen i EU, hvor man sigter mod at være CO2-neutral i 2050. 

Der er desuden ikke automatisk støtte til projekterne på PCI-listen, men der er tale om projekter, som kan søge om støtte. Her er et af kravene ifølge MEP for Radikale Venstre og Renew Europe Morten Helveg, at der kun vil blive givet støtte til projekter, der lever op til ambitionerne i Green Deal.  

PCI-listen indeholder blandt andet Baltic Pipe-forbindelsen mellem Danmark og Polen, en højspændingsforbindelse mellem Endrup og Klixbüll, samt støtte til en eller flere vindklynger for Nordsø-landene i Danmark, Tyskland eller Holland. 

Se hele PCI-listen

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet