DK Nyt
Kommunen.dk
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
EU-Kommissionen vil foreslå at øge EU's reduktionsmål for CO2 i 2030 til mindst 55 pct., siger kommissionsformand Ursula von der Leyen i sin første State of the Union-tale.
Foto: John Thys, Ritzau Scanpix

EU-formand lover forslag om højere 2030-klimamål

Det bliver en fordel for Europa at vise vejen med højere reduktionsmål, mener EU-kommissionsformanden.
16. SEP 2020 10.30

Reduktionsmålet i EU for CO2 i 2030 skal være mindst 55 pct., vil EU-Kommissionen foreslå. Det siger kommissionsformand Ursula von der Leyen i en tale i EU-Parlamentet onsdag.

- Jeg er helt med på, at mange af vores partnere (uden for EU) er langt fra dette. Men vi bliver nødt til at vise vejen, siger Ursula von der Leyen.

Aktuelt er 2030-målet 40 pct. Kommissionens formand har tidligere sagt, at hun gik efter 50 pct. reduktion.

- Dette 2030-mål er ambitiøst, men det er opnåeligt, og det vil være til fordel for Europa. Vi kan gøre det, siger Ursula von der Leyen.

Det er ifølge formanden nødvendigt at hæve 2030-målet, så EU kan komme på kurs til at blive klimaneutralt i 2050, som EU-landene ønsker.

Det er planen, at EU-Kommissionens klimakommissær, Frans Timmermans, i denne uge skal løfte sløret for flere af klimaplanens detaljer. 

EU-landene har vidt forskellige reduktionsmål. Der er generelt meget højere mål i Nordeuropa end i Midt- og Østeuropa.

- Jeg anerkender, at denne øgning fra 40 til 55 pct. er for meget for nogle, og ikke nok for andre, siger Ursula von der Leyen.

I Danmark, hvor man har et mål om reduktion på 70 pct., mødes EU-formandens melding med tilfredshed.

- Højere klimaambitioner i hele Europa er en forudsætning for, at vi kan nå vores klimamål i Danmark, uden at arbejdspladser og CO2-udledning bliver flyttet uden for landets grænser, siger Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, i en skriftlig udtalelse.

Hos Dansk Energi ser man 55 pct. reduktion som et minimum, og man ønsker, at EU skal gå videre og aftale endnu et delmål.

- Vi ved, at udfordringen med at reducere CO2-udledningen bliver større, jo tættere vi kommer på nettonul-udledning. Derfor er det ikke kun vigtigt, at EU øger 2030-målet. Klimakrisen kalder på tidlig handling, og EU-Kommissionen bør opstille et grønt delmål for 2025, siger viceadministrerende direktør Anders Stouge i en skriftlig udtalelse.

Ritzau

Tilmeld dig nyhedsbrevet