EU-aftale kritiseres for at svigte klimaet
Danske politikere kritisere EU-aftalen for at svigte klimaet, som blandt andre klimakommissær Miguel Arias Cañete har været med til at nå frem til.
Foto: European Union

EU-aftale kritiseres for at svigte klimaet

De 27 stats- og regeringschefer i EU har afsat for få penge til klimaforbedringer, mener De Radikale og Enhedslisten.
27. JUL 2020 8.54

Den grønne omstilling fylder for lidt i de milliardforlig om langtidsbudget og genopretningsfond, som EU-landenes ledere indgik tidligt tirsdag morgen. Mens statsminister Mette Frederiksen (S) glæder sig over resultatet, så havde De Radikale og Enhedslisten håbet på mere.

- Der kan og vil blive sagt meget om forskydninger i denne aftale. Klima står for eksempel ikke stærkt som håbet, skriver Morten Østergaard, De Radikales leder, på Twitter.

Fra Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, lyder det, at chancen for at modernisere EU-budgettet er glippet. Ifølge ham går størstedelen af pengene til traditionel landbrugsstøtte og omdiskuterede strukturfondsmidler.

- Indholdet i klimaposterne er uklare og kan ikke sikre den nødvendige omstilling, skriver han på Twitter.

Den kritik bakkes op af 92-gruppen, der er et samarbejde mellem 23 danske miljø- og udviklingsorganisationer.

- Revisionen af EU har tidligere vist, at EU selv regner ret meget med. Det er blandt andet en stor del af landbrugsstøtten, som den automatisk regner som grøn. Det er selvfølgelig ikke godt nok, siger sekretariatsleder Troels Dam Christensen.

I alt har de 27 stats- og regeringschefer indgået aftaler for 1.824 mia. euro. EU's budgetramme for 2021-27 udgør 1.074 mia. euro, mens de resterende 750 mia. euro går til en genopretningsfond, der især er tiltænkt de sydeuropæiske lande oven på coronakrisen.

Finansministeriets foreløbige beregninger viser ifølge Jyllands-Posten, at Danmarks bidrag dermed stiger med omkring 4,5 mia. kr. årligt.

Ritzau

Nyhedsbrev