dknyt
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Esvagt taber en kvart mia. kr. i 2020
2020 har været et hårdt år for Vestas, som er endt med et underskud på næsten en kvart mia. kr.
Foto: Esvagt

Esvagt taber en kvart mia. kr. i 2020

Esvagt blev hårdt ramt i et coronapræget 2020. Nedskrivninger for 200 mio. kr. er med til at føre til et underskud på 246 mio. kr.
19. MAJ 2021 13.46

2020 blev på alle måder et historisk år. For Esvagt blev det desuden et år, som har budt på en økonomisk storm indenfor olie- og gasbranchen, som præger Esvagts årsresultat. Esvagt skriver selv, at året på olie- og gasmarkedet var "skuffende" og præget af lav aktivitet på grund af Covid-19 – særligt i den britiske sektor af Nordsøen. 

Omvendt kunne Esvagt glæde sig over, at havvind – trods pandemien – kunne fortsætte sin vækst, ligesom fremtiden ser lys ud med ambitiøse udmeldinger for offshore vindenergi af både EU og Storbritannien. 

Esvagt aktiviteter var i 2020 lige delt mellem offshore vind og olie og gas, men de manglende aktiviteter for olie og gas betyder, at Esvagt er blevet ramt af et fald i omsætningen på fem pct. 

Derudover har en evaluering af Esvagts flåde og aktiver resulteret i en nedskrivning på 200 mio. kr., som særligt er drevet af en lav kurs på det britiske pund og den norske krone, samt lave oliepriser i forlængelse af coronakrise. Nedskrivningen er derfor stærkt medvirkende til de røde tal for årsresultatet, som i alt ender på et underskud på 246 mio. kr. 

Til sammenligning kunne Esvagt året forinden præsentere et overskud på 14 mio. kr. 

Det var ikke kun på bundlinjen, at coronakrisen ramte Esvagt. Coronakrisen betød eksempelvis, at skibsværftet Havyard i Norge gik konkurs, hvilket betød at Esvagts tre specialbyggede SOV'er til Vestas' havvindmølleparker blev forsinket med flere måneder. 

Esvagts CEO Peter Lytzen forsøger dog at se fremad med optisme, og han håber, at 2021 bliver året, hvor Esvagt slår igennem til det amerikanske vindmarked. Her har Esvagt for nyligt indgået i et joint venture med Crowley Maritime i håbet at udnytte de nye vinde, der blæser i USA. 

esl

Tilmeld dig nyhedsbrevet